Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про заборону спалювання опалого листя та гілля

Дата: 12.10.2021 08:15
Кількість переглядів: 383

Відповідальність за порушення у сфері благоустрою території громади за спалювання листя, гілля дерев та залишків сухої рослинності.

Прибирання залишків рослинності, сухої трави та сміття спалюванням є забороненим способом. У зв’язку із цим відділ земельних відносин, архітектури та містобудування Джулинської сільської ради попереджає про заборону спалювання залишків сухої рослинності (відповідно до ст. 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», п. 2 розділ III Типових правил благоустрою території населеного пункту, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 27.11.2017 № 310).

Нажаль, деякі громадяни на своїх присадибних ділянках і приватних територіях спалюють залишки рослинності, сухої трави та сміття. Це також стосується організацій, підприємств та установ на території Джулинської громади.

Дим від тліючого листя надзвичайно небезпечний і токсичний. До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, які забруднюють атмосферне повітря та завдають шкоди здоров’ю людей. Особливо небезпечним серед них є бензопірен, який здатен викликати ракові захворювання. Крім того, спалювання залишків рослинності, сухої трави призводить до руйнації грунтового покриву, вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворювальні мікроорганізми. Вогонь знищує коріння трав'янистих рослин, згоряє багато корисних комах, які звикли зимувати в листяному килимі.

Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, завдяки якому товстий килим опалого листя з легкістю перетворюється на цінне органічне добриво. Тому найкращий шлях боротьби з залишками рослинності – їх прикопування або компостування. Листя та всі трав'яні відходи – це продукт, який може перегнивати, добре розкладається в землі і є чудовим добривом.

Відділом земельних відносин, архітектури та містобудування сільської ради спільно із працівниками поліції проводяться рейди по громаді з метою виявлення осіб, що порушують законодавство у сфері благоустрою, випалюють суху рослинність, розпалюють багаття також порушуючи правила протипожежної безпеки.

Звертаємося до жителів Джулинської громади із проханням не наражати на небезпеку загоряння та не завдавати шкоди довкіллю спалюючи сухе листя та іншу рослинність, а також не загромаджувати вулиці та тротуари купами гілля, листя та іншого сміття.

Відповідно до ст. 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» за порушення Типових правил благоустрою території населеного пункту, а саме за спалювання на території сіл листя, гілок, відходів виробництва, та у дворах, на кожного громадянина чекає штраф у розмірі від 340 до 1360 гривень, на посадову особу, суб’єкта підприємницької діяльності у розмірі від 850 до 1700 гривень.

При виявленні випадків спалювання залишків сухої рослинності та сміття просимо телефонувати до поліції 102.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.