Наталя Заболотна: Саме громади мають бути особливо уважними до проблем людей з інвалідністю

Дата: 26.05.2021 08:45
Кількість переглядів: 375

Фото без опису25 травня 2021 року, в режимі онлайн відбувся круглий стіл з питань дотримання прав жінок з інвалідністю та гендерної рівності у Вінницькій області.

Організатори – громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» спільно з громадською спілкою «ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» та центром реабілітації «Обрій» за підтримки Українського Жіночого Фонду та фінансування Уряду Канади.

У заході взяла участь Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна, представники Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, жінки з інвалідністю, матері дітей з інвалідністю та представники інститутів громадянського суспільства людей з інвалідністю Вінницької області, які поділись досвідом забезпечення гендерної рівності у регіоні.

Учасники круглого столу обговорили приклади позитивних змін, що відбулись у забезпеченні прав жінок з інвалідністю на регіональному та всеукраїнському рівнях; бар’єри, які заважають повноцінній реалізації прав жінок з інвалідністю в Україні; наявного рівня забезпечення участі жінок з інвалідністю у процесах прийняття рішень, які їх стосуються; проблематики повноцінної реалізації прав жінками з інвалідністю у контексті пандемії.

Звертаючись до учасників, Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна підкреслила важливість питання забезпечення прав жінок з інвалідністю, а також навела позитивні приклади осіб з інвалідністю в Департаменті соціальної та молодіжної політики ОДА і обласному молодіжному центрі «Квадрат».

Посадовиця наголосила на важливості трудової зайнятості для жінок з інвалідністю, значення доступності медичних, освітніх і соціальних послуг для людей з інвалідністю.

«Територіальні громади мають бути особливо уважними до проблем людей з інвалідністю, оскільки саме в громадах проживають ці люди, там вони отримують необхідні послуги»,  – зазначила Наталя Заболотна.

За її словами, жінки з інвалідністю – це група, яка зазнає різного ступеня дискримінації та стикається з багатьма системними бар’єрами у здійсненні своїх політичних прав та повноважень через свою стать та інвалідність. Ці бар’єри можуть носити юридичний, фізичний та поведінковий характер.

Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю 2006 року, яка включає гендерну рівність як базовий принцип, визнає, що «інвалідність – це поняття, яке еволюціонує, і що інвалідність є результатом взаємодії, яка відбувається між людьми, які мають порушення здоров’я, і відносницькими та середовищними бар’єрами і яка заважає їхній повній та ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими».

«У цьому контексті вкрай важливою є підтримка та допомога жінкам з інвалідністю будувати політичну кар’єру, брати участь в управлінні державними справами без дискримінації, нарівні з іншими та обіймати більше посад, як на місцевому, так і на національному рівнях», – зазначила Наталя Заболотна.

Підбиваючи підсумки засідання, Наталія Головко висловила сподівання на подальшу підтримку з боку обласної влади, аби Вінниччина і надалі займала передові позиції в державі щодо запровадження безбар’єрності та забезпечення прав жінок з інвалідністю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних