Охорона праці під час зберігання та переробки зерна
Мабуть, кожному відомо, що хліб – усьому голова. Але щоб справжнє українське золото було в нас на столі, повинен бути здійснений цілий комплекс організаційних, виконавчо-технічних заходів щодо заготівлі зернової продукції, навантаження, транспортування, приймання, лабораторного контролю якості, вивантаження, обробки, сушіння, зберігання та подальше відвантаження на інші підприємства, що виготовляють хліб, хлібобулочні та макаронні вироби, під час яких має бути забезпечено додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.
Вирощений урожай потрібно не тільки зібрати, а й забезпечити його надійне зберігання.
Основним завданням при зберіганні зерна є збереження його кількості та якості. Вкрай важливо під час цього процесу дотримуватись Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 20.09.2017 № 1504, (далі – Правила).
Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які провадять діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна, та є обов’язковими для роботодавців і працівників при виконанні робіт (технологічних процесів) зі зберігання й переробки зерна.
Правилами визначено такий перелік обов’язків роботодавця:
- одержання за необхідністю дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, подання декларації відповідності його матеріально-технічної бази;
- розроблення та затвердження актів з охорони праці, які діють на підприємстві, та інструкцій з охорони праці;
- розроблення та затвердження переліку робіт підвищеної небезпеки, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками, які фіксуються у відповідному журналі;
- забезпечення за рахунок власних коштів працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту,
- проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників;
- проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємств: попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності);
- забезпечення встановлення знаків безпеки і захисту здоров’я працівників для позначення небезпечних зон;
- проведення атестації робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, обладнання, сировина чи матеріали, які використовуються, є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, дотримання допустимих норм небезпечних і шкідливих виробничих чинників у виробничих приміщеннях та на робочих місцях тощо.
Вимоги безпеки під час здійснення технологічних процесів, встановлені окремими розділами Правил:
- під час виконання робіт у силосах і бункерах, робіт із застосуванням пестицидів, у складських приміщеннях;
- при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт із зерном та іншими сипучими продуктами;
- при експлуатації зерноочисного устаткування, устаткування для обробки зерна водою та теплом, устаткування для виробництва круп, комбікормів, устаткування з оброблення гібридного та сортового насіння кукурудзи;
- при експлуатації машин для уловлювання магнітних домішок, вальцьових верстатів, розсівів, ситовійних машин, устаткування ваговибійних і фасувальних відділень та складів продукції, експлуатації машин для обезпилювання, очищення й ремонту мішків та камер їх теплової обробки, експлуатації зерносушарок та розподільчого устаткування, засувок, насипних лотків, поворотних труб, устаткування пневматичного транспорту й аспіраційних установок, компресорів, повітродувок та вентиляторів, стаціонарного підйомно-транспортного устаткування, норій, транспортерів стрічкових, ланцюгових, безроликових, гвинтових та аерожолобів.
Роботодавцям і працівникам підприємств, які провадять діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна (елеватори, сільськогосподарські підприємства), необхідно переглянути та затвердити локальні акти підприємств, інструкції з охорони праці, провести навчання, інструктажі, розробити нові карти (паспорт) технологічних процесів з урахуванням вимог Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна.