Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поліція попереджає про шахраїв

Дата: 05.08.2021 11:36
Кількість переглядів: 332

Інформуємо, щодо збільшення останнім часом кількості спроб шахрайств шляхом заволодіння Вашими коштами.

Найпоширенішим видом цього злочину (шахрайств) є:

- «Родич потрапив у дорожньо-транспортну пригоду або здійснив її».

- «Затриманий поліцією за злочин»;

- «Банківський працівник»;

- «Виграш»;

- «Обмін грошей».

«Родич потрапив у дорожньо-транспортну пригоду або здійснив її».

Злочинець представляється близьким родичем і, імітуючи схвильований або приглушений голос, повідомляє, що збив людину, потрапив в ДТП, просить передати знайомим водієм таксі або іншим «кур’єром» йому гроші або залишити їх в зазначеному місці.

Також представляється начальником відділення поліції, працівником поліції чи прокуратури та оманливо повідомляє, що син скоїв якийсь злочин (крадіжку, когось побив, вчинив дорожньо-транспортну пригоду), а для вирішення питання в поліції необхідно надати грошові кошти. Просить перерахувати на картку чи поповнити мобільний телефон.

«Банківський працівник»

Найулюбленіший спосіб шахраїв отримати доступ до вашої банківської картки. На ваш мобільний телефон надходить дзвінок, людина представляється працівником банку і починає з вами бесіду в ході якої розвідує вашу конфіденційну інформацію, щоб згодом використати її для доступу до ваших заощаджень. Запам’ятайте назавжди, жоден банк ніколи не дозволить своїм працівникам шляхом використання телефонії спілкуватися на тему ваших конфіденційних даних. Дзвінок може носити лише інформативний характер, вимагати від вас можуть лише кодове слово, яке ви повідомляли у фінустанові в якості паролю, щоб підтвердити певні дії з вашими картками. Тому, якщо вам телефонують з банку, у жодному разі не повідомляйте ніяких даних про себе і свої карти – вся потрібна інформація у них присутня. І ні в якому разі ніде і ніколи не повідомляйте нікому три цифри (CVC-код), що на звороті вашої карти і строк її дії.

«Виграш»

Вам надходить дзвінок в процесі якого повідомляють, що ви стали учасником акції, чи переможцем. В ході спілкування виявляється, що для того, щоб забрати приз, треба або десь зареєструватися, або внести страховий платіж тощо. Для реєстрації сервіс вимагатиме від вас персональні дані та картковий рахунок, начебто для видачі призу у грошовій формі на вашу банківську картку Ви маєте вказати: номер картки, код CVC, термін дії картки і номер телефону.

«Обмін грошей»

Найбільш цинічною аферою – є введення в оману престарілих. Більшість літніх людей звикли довіряти інших людям, особливо якщо це представники влади чи інших державних структур.

Отже приходять «представники» державних структур і розповідають, що у державі відбувається заміна грошових знаків і вони прийшли їх замінити. Довірливі пенсіонери віддають аферистам останнє. Повідомляємо, що в державі не відбувається заміна грошових знаків.

Щоб не стати жертвою телефонних шахраїв запам’ятайте:

1. Під час такого дзвінка перепитайте, в якому відділі (відділені) поліції знаходиться Ваш родич, адресу його місцезнаходження та вимагайте назвати прізвище, ім’я і по батькові Вашого родича, число, місяць та рік його народження.

2. Якщо ці дані не співпадуть, то шахраї набрали Ваш номер шляхом випадкового набору, тому повідомте їм, що Ви звертаєтесь до поліції.

3. Після такого дзвінка зателефонуйте родичу і з'ясуйте, де він перебуває у даний час та чи дійсно він потребує Вашої допомоги.

4. Ніким і ні в якому разі грошові кошти не передавайте та не пересилайте на картку.

5. У разі, якщо ви запідозрили, що вас намагаються ошукати, не гайте часу, зателефонуйте за номером «102».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.