МІНЦИФРИ: ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ МОЖУТЬ БРАТИ УЧАСТЬ У ДЕРЖАВНИХ КОНКУРСАХ НА ВЗАЄМОДІЇ

Дата: 16.09.2021 11:57
Кількість переглядів: 320

Фото без описуМінцифри та партнери запустили сервіс електронних конкурсів на платформі ВзаємоДія. Інститути громадянського суспільства зможуть подавати пропозиції своїх проектів та в разі перемоги отримувати державні гранти на їх реалізацію

Відтепер всі етапи – від оголошення конкурсу до визначення переможців – відбуватимуться онлайн. Наступний етап – зробити підписання договору організатора з переможцем теж безпаперовим.

Що саме змінилося:

  • процедура проведення конкурсу стала електронною;
  • з’явилися єдині правила для учасників та максимально уніфіковані форми документів для участі в конкурсах від різних держорганів;
  • рейтинги проєктів формуються автоматично без втручання організаторів;
  • проведені конкурси та ухвалені щодо них рішення зберігаються в єдиній базі;
  • процедури звітності та розподілу коштів між проєктами переможців стали прозорими;
  • громадяни зможуть брати участь у відборі до конкурсної комісії;
  • громадяни зможуть голосувати за визначення переможців проєктів;
  • органи виконавчої влади зможуть проводити конкурси за допомогою онлайн-інструментів.

«Запровадження електронного конкурсу проектів значно розширює доступ громадських організацій до державної фінансової підтримки своїх суспільних ініціатив. Кілограми паперів, вимоги особисто везти проекти в столицю, непрозорі конкурсні процедури йдуть у минуле. Тепер кожна організація зможе відправити свій проект у Міністерство або обласну адміністрацію електронно, через платформу ВзаємоДія, а участь у захисті проекту також можна взяти онлайн. Інформація про всі актуальні урядові конкурси проектів буде зібрана в одному місці. Також можна легко ознайомитися з переліком переможців конкурсів, описом їхніх проектів і результатом виконання. Важливо, щоб органи виконавчої влади якомога швидше почали використовувати систему е-конкурсів для надання фінансування проектам громадських організацій», – зазначив керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим ЛАЦИБА.

Ключове завдання Мінцифри – створювати зручні та доступні цифрові сервіси, які поступово витісняють складну бюрократичну тяганину в різних сферах життя. Одна з наших цілей – щоб Україна увійшла до найкращих 20-и країн індексу електронної участі ООН. Саме для цього ми створили ВзаємоДію – національну платформу е-демократії, що об’єднає всі важливі інструменти громадської участі у зручному та впізнаваному інтерфейсі.

«ВзаємоДія дасть людям можливість впливати на рішення влади онлайн, використовуючи цивілізовані та сучасні інструменти, не виходячи на демонстрації, щоб бути почутими. А представники влади зможуть отримувати швидкий та конструктивний зворотний зв’язок від громадян, ухвалювати оптимальні рішення та підвищувати рівень довіри до себе», – підкреслила заступник Міністра цифрової трансформації Людмила РАБЧИНСЬКА.

Незабаром на платформі з’явиться новий функціонал, який зараз розробляється і тестується. На порталі можна буде:

  • знаходити актуальні контакти органів влади;
  • переглядати звіти про результати роботи органів влади за попередній рік;
  • аналізувати матеріали громадських експертиз;
  • надавати експертну допомогу під час створення політик;
  • знаходити рекомендації та найкращі практики у сфері електронної демократії.

Наступного року сервісів е-участі стане ще більше. Ми плануємо запустити оновлені петиції до Кабінету Міністрів України, звернення та запити; публічні консультації, опитування, всеукраїнський громадський бюджет та голосування за членів громадських рад.

«Проведення конкурсів в електронному форматі – це не лише про зручні механізми та відкриті, прозорі процедури, а й про доступність та безбар’єрність. Запуск цього порталу дасть можливість посилити співпрацю та розширити коло партнерів – як із боку державних органів, так і інститутів громадянського суспільства», – розповіла заступник Міністра молоді і спорту Марина ПОПАТЕНКО.

«Електронні конкурси проектів інститутів громадянського суспільства на платформі ВзаємоДія втілюють у життя усі ключові принципи Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» – прозорість, громадську участь, підзвітність та використання інноваційних технологій. Завдяки цьому додаткові вигоди та можливості отримають і громадяни, і інститути громадянського суспільства, і держава», – пояснив державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр ЯРЕМА.

«Електронна демократія є важливою для побудови діалогу між владою та населенням. Щоб заохотити українців спілкуватися з владою, ми підтримали створення платформи ВзаємоДія. Впевнені, що вона стане зручним цифровим майданчиком, на якому згодом будуть усі інструменти електронної участі, і спонукатиме громадян долучатися до формування національних та місцевих рішень», – зазначив президент Фонду Східна Європа Віктор ЛЯХ.

Модуль електронних конкурсів розроблений спільно з Міністерством молоді та спорту України, Міністерством у справах ветеранів України, Міністерством соціальної політики України, Фондом соціального захисту людей з інвалідністю, Програмою EGAP, що впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії, та Українським незалежним центром політичних досліджень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних