Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Тіньова» заробітна плата, або так звана заробітна плата «в конвертах»

Дата: 06.10.2021 08:10
Кількість переглядів: 308

Складовою частиною розвитку суспільства є повнота наповнення та стабільність формування місцевих бюджетів, оскільки від цього у великій мірі залежить добробут та економічна активність населення, яке належить до тієї чи іншої категорії. Відповідно до величини грошових потоків місцевого бюджету залежить відповідне утримання місцевої інфраструктури, а саме: фінансування медичних установ, закладів освіти та культури, виплати заробітної плати, пенсій та забезпечення благоустрою місцевого населення тощо.

Легалізацію трудових правовідносин та заробітну плату в «конвертах» без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. Ні для кого не секрет, що частина заробітку на фірмах і підприємствах виплачується нелегально. Не скрізь, звичайно, але й нерідко роботодавці розглядають заробітну плату як непродуктивні витрати. Тому штучно стримують її ріст, ухиляються від прийняття колективних договорів. Лихо ж у тому, що й наймані робітники погоджуються працювати без оформлення та одержувати частину оплати своєї праці «у конвертах»...

Керівники, що виплачують заробітну плату “по - чорному ”, роблять вигляд, начебто вони облагодіяли співробітників. Насправді рядовий працівник залишається в програші зараз, а ще більше втратить у старості. Хоча жоден керівник не зізнається, що його робітник, який погодився на неофіційну частину заробітку, втрачає дуже багато. Але це так.

Працівникові не оплачується лікарняний лист, він не має ніяких соціальних гарантій, у випадку травми не одержить компенсацію, а його пенсія буде мінімальною, оскільки нагромадження на особистому пенсійному рахунку виявляться мізерними.

Тож підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату в «конвертах» позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування виплат.

Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

Шановні громадяни! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.