Чим ризикують невакциновані українці?

Дата: 08.10.2021 14:25
Кількість переглядів: 322

Фото без описуНа другому році пандемії коронавірусу статистика залишається невтішною. Міністерство охорони здоров’я звітує про більш як 16 тисяч нових випадків COVID-19 за добу. Лікарні знову заповнилися хворими, і під потреби ковідних пацієнтів віддають інші відділення. Медики б’ють на сполох, адже практично всі госпіталізовані не мають щеплення.

Чим страшний коронавірус для невакцинованих українців.

Ризик 1: тяжка форма COVID-19

Тяжка форма COVID-19 супроводжується високою температурою, ускладненим диханням або задишкою, болем у грудях, пневмонією тощо. Часто до вірусної інфекції додається бактеріальна, і це погіршує загальний стан.

За даними МОЗ, найбільше ризиків захворіти на тяжку форму коронавірусу мають літні люди й ті, хто має супутні захворювання. Часто ці категорії поєднуються, адже що старша людина, то вища імовірність хронічних хвороб у неї.

Статистика Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) свідчить, що серед пацієнтів старше 60 років, які були госпіталізовані з COVID-19, 97% не мають повного курсу вакцинації. Утім, саме вони потребують найбільшого захисту від хвороби.

На сьогодні лише 20% українців 60+ вакциновані від COVID-19 принаймні першою дозою, а повністю вакцинованих – 16,6%. Доступ до вакцини вже є в найбільш віддалених куточках України, а мобільна бригада може приїхати до тих, хто не може самостійно пересуватись. Найважливіше – бажання українців захиститись від небезпечного вірусу.

Ризик 2: постковідні ускладнення

Медики розповідають, що перемогти сам вірус для повного одужання мало. Адже інфекція впливає на інші системи організму, наприклад, викликає згущення крові й тромби. Що більше, міжнародні дослідження свідчать, що коронавірус викликає порушення в роботі серця – міокардит, ішемію та ін.

COVID-19 змінює перебіг майже всіх захворювань, бо має специфічний вплив на організм. Він руйнує ендотелій – внутрішню вистілку кровоносних судин. Спочатку окуповує судини легень, а потім пробирається до серця, головного мозку, нирок».

За словами лікарів, постковідні ускладнення можуть спричинити важкі патології: ураження головного і спинного мозку з розвитком деменції, інсульту, енцефаліту, мієліту, полінейропатії.

Крім того, існує так званий довгий ковід – неприємні симптоми, які тримаються місяцями. Це втома, біль у голові та суглобах, безсоння, неможливість сконцентруватися, відчуття тривоги і депресія, панічні атаки тощо.

Людям дуже важко відійти від хвороби, тому багато пацієнтів почали звертатися за допомогою до психотерапевтів, щоб налагодити втрачений психічний баланс.

У Всесвітній організації охорони здоров'я стверджують, що ризик отримати довгий ковід мають люди з ожирінням та високим тиском. А в Україні, за даними ВООЗ, лише 39,6% громадян мають нормальну вагу.

Ризик 3: смерть

Найбільший ризик померти від коронавірусу мають літні люди. На летальність від ковіду впливає наявність супутніх хвороб – бронхіальної астми, діабету, гіпертонії, онкології, захворювань нирок тощо. За даними МОЗ, 82% померлих від COVID-19 за весь період в Україні – люди віком від 60 років. При цьому 98,3% з них були невакциновані.

У Міністерстві охорони здоров’я України наголошують, що хронічні хвороби не є протипоказанням до вакцинації проти COVID-19. Навпаки, люди зі слабким здоров’ям повинні додатково себе захистити. Не можна щепитися лише за умови важкої алергічної реакції на попередню дозу вакцини, гіперчутливості до одного з компонентів вакцини та температури тіла вище 38,5ºC.

У КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Джулинської сільської ради доступні три вакцини проти коронавірусу: AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer. Кожна з них допомагає уникнути тяжкої форми ковіду чи смерті. Вакцинуватися проти COVID-19 можна у кабінетах щеплень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних