Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поради при отруєнні чадним газом

Дата: 24.11.2021 08:00
Кількість переглядів: 257

Чадний газ не має ні кольору, ні запаху. Дія цього газу призводить до зсідання гемоглобіну крові й у великих концентраціях може остаточно погасити свідомість, а також спричинити летальний наслідок. Дим від куріння тютюну теж є джерелом чадного газу. Чимала кількість цього газу міститься й у вихлопах автомобільних двигунів. Звичайно, обсяги цих джерел недостатні для того, аби “учадіти до смерті”. Незначні дози чадного гази спричинюють головний біль, кисневе голодування, у разі тривалого впливу – виникає розлад серцево-судинної системи, починається розвиток атеросклерозу.

Сільські жителі з дитячого віку знають, що чадний газ (оксид вуглецю – СО) потрапляє у житлове приміщення або лазню, якщо передчасно закрити пічну заслінку. А це може коштувати життя людині. Але, нажаль, трапляються випадки, коли люди нехтують елементарними правилами, тим самим піддаючи себе та інших небезпеці.

Оксид вуглецю утворюється і під час неповного загорання природного газу.
Це означає, якщо на кухні чи у ванній (з газовою колонкою) погана вентиляція, смерть може наступити непомітно і швидко. Особливо небезпечно палити газ при поганій тязі в газовій колонці. Отже, рекомендується частіше перевіряти тягу запаленим сірником.

Традиційними, на жаль, можна назвати і трагедії з чадним газом з печей. Тому ніколи не можна забувати правило: поки на вугіллі видно блакитні вогники, закривати заслін смертельно небезпечно. Взагалі, економія тепла ніколи не повинна заважати безпеці, тобто – вентиляції.

Ознаки отруєння: запаморочення, слабкість, нудота, біль у грудях, іноді сухий кашель, шум у вухах, сльози. При таких ознаках треба негайно залишити приміщення. Важке отруєння призводить до судом, блювоти, непритомності, нарешті – до втрати свідомості та зупинки серця.

Перша допомога при отруєнні чадним газом:

Терміново викликати машину швидкої медичної допомоги. Дотримуватись принципів надання першої медичної допомоги: вивести постраждалого на свіже повітря; рятувальники не повинні перебувати під впливом чадного газу тривалий час, бо звичайний протигаз (якщо він є) не захищає від дії газу; при зупинці дихання і кровообігу – серцево-легенева реанімація; кращий спосіб лікування – тривале дихання киснем.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.