Патронатна сім'я

Дата: 24.11.2021 10:00
Кількість переглядів: 457

Фото без описуСлужба у справах дітей Джулинської сільської ради повідомляє: постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року № 893 затверджено порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя. 

Цей порядок визначає механізм запровадження та організації функціонування сім’ї патронатного вихователя, надання послуги патронату над дитиною, яка перебуває у складних життєвих, здійснення заходів щодо її захисту та забезпечення права на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі.

Пошук кандидатів в патронатні вихователі та первинний відбір забезпечує служба у справах дітей у співпраці з центром надання соціальних послуг або фахівцем з соціальної роботи.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законами представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід у вихованні дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. 

6 кроків щодо створення сім’ї патронатного вихователя:

звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання;
подати заяву про намір стати патронатним вихователем та необхідні документи;

пройти первинний відбір та отримати направлення на навчання;

пройти навчання та отримати рекомендацію про можливість надання послуги патронату;

укласти договір про умови запровадження патронату (створення сім’ї патронатного вихователя);

отримати поворотну фінансову допомогу - резервні кошти (2,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину з розрахунку на двох дітей).

Кандидат у патронатні вихователі подає до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання:

Заяву про намір стати патронатним вихователем.

Заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від усіх членів сім’ї, а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити.

Висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі, добровільного помічника та осіб, які фактично проживають разом з ним.

Довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата у патронатні вихователі та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним.

Копії паспортів кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника або за технічної можливості електронні копії паспорта громадянина України. Копію паспорта іноземця або посвідки на постійне проживання, що посвідчує особу без громадянства.

Електронну копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків, (крім іноземців та осіб без громадянства).

Копію свідоцтва про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні стосунки або сімейні відносини кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника. 

Копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

У разі успішного проходження кандидатом у патронатні вихователі і добровільним помічником первинного відбору служба протягом п’яти робочих днів: готує направлення на навчання за програмою підготовки патронатних вихователів для кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника.

Навчання кандидатів у патронатні вихователі та добровільних помічників за програмою підготовки патронатних вихователів, затвердженою Мінсоцполітики, протягом двох місяців з моменту отримання направлення забезпечує відповідний регіональний центр.

За результатами навчання регіональний центр протягом місяця після його завершення видає рекомендацію про можливість надання послуги патронату над дитиною кандидату у патронатні вихователі та добровільному помічнику, які успішно завершили повний курс навчання, або вмотивовану відмову у наданні такої рекомендації.

Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування, уповноваженим закладом, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини.

Строк перебування у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини та з урахуванням результатів оцінки потреб сім’ї/особи.

Соціальна допомога та грошове забезпечення.

Структурним підрозділом з питань соціального захисту населення, протягом десяти календарних днів з дня отримання заяви патронатного вихователя про призначення соціальної допомоги та грошового забезпечення призначаються і виплачуються на період з дня влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї включно.

Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб. Розмір становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю — 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

Грошове забезпечення, що включає оплату за: надану послугу патронату над дитиною (щомісяця не пізніше 10 числа наступного періоду) надання батькам/законним представникам дитини протягом семи днів після вибуття дитини із сім’ї патронатного вихователя консультативної підтримки щодо її догляду, виховання та реабілітації надання послуги патронату над дитиною понад три місяці. Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. 

При влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя її батьки не звільняються від обов’язку щодо утримання дитини.

За детальною інформацією звертайтеся до служби у справах дітей Джулинської сільської ради за адресою: вул. Соборна, буд. 1, с. Джулинка, Гайсинський район, Вінницької області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних