Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ТАКЕ ЙОДНА ПРОФІЛАКТИКА І ДЛЯ ЧОГО ВОНА?

Дата: 09.05.2022 13:09
Кількість переглядів: 154

В умовах  воєнного стану можлива  загроза    радіаційної  небезпеки.  Тому Ладижинський навчально-консультаційний пункт з питань Цивільного захисту та безпеки життєдіяльності населення Вінницького Навчально-методичного центру надає відповідний матеріал щодо дій при виникненні відповідної надзвичайної ситуації.

Мета йодної профілактики – блокада йодопоглинальної функції  щитовидної залози. Це попереджає  розвиток раку щитовидної залози в майбутньому - як пояснив А. Паламарчук, доцент,завідуючий учбовою частиною  кафедри ендокринології курсів  післядипломної освіти ВНМУ  ім.Пирогова  м.Вінниці.

Відповідно до Наказу МОЗ від 09.03.2021 № 408 «Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії», йодна профілактика здійснюється лише після офіційного оповіщення і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. Важливо дотримуватися вказівок Центру громадського здоров’я та місцевої влади і чекати офіційних повідомлень на їхніх сторінках, а не здіймати паніку. Безпідставна йодна профілактика шкідлива для вашого здоров’я! У надзвичайних ситуаціях, за відсутності таблетованої форми йодиду калію, як виняток (!) можна використати інші препарати, що містять йод: спиртовий розчин йоду або розчин Люголя.

Регламент йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії визначає такі вікові групи і дозування препарату стабільного йоду (калій йодид):

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) — 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років — 32 мг;діти від 3 до 12 років — 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю — 125 мг.

Важливо! Йодид калію слід приймати після їжі та лише після офіційного оповіщення про радіаційну аварію і необхідність йодної профілактики.

Дорослим старше 40 років йодна профілактика зазвичай не потрібна.

Отже, йодну профілактику здійснюють одноразово (якщо нема інших офіційних вказівок!) шляхом прийому  йодовмісних препаратів. Звертаємо увагу, що нераціональне приймання препаратів йоду може  призвести  також до негативних наслідків.

 Як завжди щиро бажаємо, щоб ця  інформація Вам не знадобилась. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.