Бершадський відділ Гайсинської окружної прокуратури ІНФОРМУЄ:

Дата: 15.06.2022 14:28
Кількість переглядів: 298

Посилення відповідальності за злочини у період воєнного стану

 

Із початком війни було введено воєнний стан, а згодом прийняті закони, які змінили Кримінальний кодекс України (ККУ), посиливши кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану. 

Зокрема, із 7 березня 2022 року Законом № 2117-IX внесено зміни до ККУ щодо посилення відповідальності за злочини за ст. 185, 186, 187, 189, 191 ККУ, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад, крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК України до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу розміром 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

На сьогодні ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Аналогічні зміни  8 березня 2022 року передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрати й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Так, за період збройної агресії відділом поліції № 1 Гайсинського РУП до Єдиного реєстру досудових розслідувань вже внесено відомості про 21 факт вчинення крадіжок в умовах воєнного стану. 

Для прикладу, встановлена слідством особа, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння в  м. Бершадь Гайсинського району Вінницької області, шляхом вільного доступу 11.05.2022 вчинила крадіжку велосипеда.  Відносно вказаної особи обвинувальний акт передано до суду за ч. 4 ст. 185 КК України.

Злодію загрожує покарання у виді позбавлення волі строком від 5 до 8 років відповідно до внесених змін до Кримінального кодексу України.

Загалом же до суду скеровано 6 обвинувальних актів за обвинуваченням осіб у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 185 КК України.

 

 

Прокурор Бершадського відділу

Гайсинської окружної прокуратури                                                    Юрій ПРОЛЄЄВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних