«Будьте обережні - БЛИСКАВКА»

Дата: 27.06.2022 08:22
Кількість переглядів: 171

 Навчально-консультаційний пункт з питань цивільного захисту та безпеки  життєдіяльності населення у Вінницькій області Вінницького навчально-методичного центру повідомляє, що температура у блискавці може перевищувати 30 тисяч градусів і щороку від неї гинуть до 3 тисяч людей у всьому світі. У Рівненській області в червні цього року в 38-річну жінку влучила блискавка під час грози і отримала термічні опіки 45% поверхні тіла  I-II ступеня.

                                                                 

    Блискавка – це гігантський електричний розряд, що виникає внаслідок електризації атмосфери під час грози. Електричні розряди під час грози несуть постійну загрозу людям. Проходження заряду блискавки через людину найчастіше закінчується миттєвою смертю у зв’язку з термічним ураженням внутрішніх органів. У деяких випадках можливе короткочасне припинення дихання.

 Існують прості правила поведінки, виконання яких практично унеможливить трагічне зіткнення з грозовим розрядом :

 - Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев на підвищені, краще в такому випадку затаїтись у якомусь заглибленні. Якщо вас двоє, троє чи більше: - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці – можливе ураження блискавкою спричинить трагедію одному, а не всім, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Бігти до сховища слід нешвидко і злегка пригнувшись, а не випростано у весь зріст – розряди контактують із вищими точками, якою і може бути людська голова.

Дуже  радимо під час грози не їхати на велосипеді чи мотоциклі. А вдома під час грози потрібно зачинити всі вікна та двері.

Під час грози ніколи не ховайтеся біля металевих споруд, конструкцій, під залізними опорами електропередач та мостів, не торкайтесь дротяних огорож та інших об’єктів з металу. Найбільш вразливі для блискавок дуб, тополя, сосна і ялина.

 Якщо гроза застала вас в човні на річці або ви плавали в цей час, то найнебезпечніше – вибратися з води на берег, але якщо це не можливо, то намагайтеся на човні сидіти нерухомо, а вплав слід добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Враховуючи, що в Україні військовий стан, дотримуйтесь всіх вимог Державної служби з надзвичайної ситуації щодо дозволених місць відпочинку, в тому числі і купання.  Бережіть себе і своїх рідних та знайомих.   

 

Завідувач навчально-консультаційним пунктом        Василь Вітюк             

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних