Як запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням

Дата: 04.07.2022 16:08
Кількість переглядів: 162

Фото без описуВлітку підвищується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Найбільшій небезпеці від отруєнь піддаються діти.

Нагадуємо про основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.

Чисті руки та чисті продукти

Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки, овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того чи будете ви готувати їжу чи ні.

Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно, в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.

Розділяйте сиру та приготовану їжу

Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

Тривала термічна обробка

Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та е просмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.

Безпечна температура

Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та е пастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.

Чиста вода

Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.

У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.

Найбільш безпечною є вода у пляшках. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.

Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною більше 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань. Приблизно кожна десята людина в світі – а це близько 600 мільйонів людей – хворіють після вживання забруднених харчових продуктів. Жертвами харчових отруєнь щороку стають біля 420 тисяч людей, серед них 40%  – це діти до п’яти років.

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

При прояві перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечне!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних