Консультує Бершадське бюро правової допомоги

Дата: 20.07.2022 11:51
Кількість переглядів: 141

Фото без опису

ПІДТВЕРДЖЕННЯ СТАЖУ ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ?

 

 

 

 

 

Відповідно до Закону України від 09.07.2003 №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію за віком мають громадяни, які досягли пенсійного віку та набули необхідний страховий стаж. Наявність стажу прямо пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, тобто до страхового стажу зараховуються лише ті періоди, протягом яких сплачувалися страхові внески. Це, є принциповою відмінністю між поняттями «трудовий стаж» та «страховий стаж». Разом з цим, слід зазначити, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Згідно із Законом України « Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

            З 1 січня 2004 року дані про сплату внесків відображаються в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. Тож, якщо Ви розпочали свою трудову діяльність після цього часу, і втратили свою трудову книжку, така ситуація не є критичною – вся інформація уже є в Пенсійному фонді і не потребує підтвердження.

Нажаль, існують випадки, коли трудова книжка відсутня або відсутні відповідні записи у ній, а також не збереглися документи про стаж роботи. Що ж робити, якщо втрачено трудову книжку з записами про періоди роботи до 1 січня 2004 року?  

У зв’язку з цим, трудовий стаж підтверджують інші документ:

  • довідки з підприємства (правонаступника), архівних установ з обов’язковим посиланням на первинні документи;
  • виписки з наказів;
  • особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати;
  • дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб;
  • трудові договори і угоди;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

Перелік документів, які підтверджують трудовий стаж за відсутності відповідних записів у трудовій книжці не є вичерпним.

У випадку, коли документи про трудову діяльність не збереглись, стаж можливо підтвердити в судовому порядку на підставі показань не менше, ніж 2-х свідків, які знають заявника по спільній роботі на одному підприємстві і мають документи про власну роботу за період щодо якого вони свідчать.

 

            НАГАДУЄМО:

Захистити свої права і свободи Ви можете звернувшись до Бершадського бюро правової допомоги за адресою: м. Бершадь,вул. Героїв України,8, тел. 2-14-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних