Охорона праці в осінньо-зимовий період

Дата: 13.10.2022 11:45
Кількість переглядів: 169

Фото без описуЗ настанням холодів кількість травм як серед населення в цілому, так і серед працівників підприємств і організацій значно зростає. Саме тому важливо підготовку до зимового періоду розпочинати заздалегідь.

У холодну пору року на працівників можуть впливати такі несприятливі фактори: низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина), сильний вітер тощо. Передусім це стосується робітників, які працюють на відкритих майданчиках. Крім того, негативного впливу низьких температур зазнають робітники, які перебувають у закритих неопалюваних приміщеннях.

За мінусових температур погіршуються умови руху, керування та проведення технічного обслуговування засобів виробництва, виникає небезпека замерзання систем охолодження в конструктивних елементах систем, де застосовують воду.

Холодна погода вносить свої корективи в експлуатацію протипожежних систем та обладнання, використання опалювальних приладів, створює додаткову небезпеку виникнення пожежі.

Все це впливає на зростання виробничого травматизму в осінньо-зимовий період.

Збільшення кількості нещасних випадків в осінньо-зимовий період також пов’язане з людським фактором: порушенням трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, невикористання засобів індивідуального захисту, порушенням вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів тощо.

Як і торік, у 2022 році ситуація ускладнюється через пандемією COVID-19.

Саме тому роботодавець повинен докласти максимум зусиль для захисту працівників та виробництва в осінньо-зимовий період, зокрема вжити всіх можливих заходів для профілактики поширення коронавірусної хвороби серед працівників.

Показники мікроклімату для відкритих територій у холодну пору року регламентують Державні санітарні норми та правила «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджені наказом МОЗ від 08.04.2014 № 248 (далі — Гігієнічна класифікація).

Крім того, питання праці в холодний період року регулюються локальними актами: інструкціями з охорони праці за професіями і видами робіт (це може бути інструкція з охорони праці під час виконання робіт в осінньо-зимовий період), а також експлуатаційною документацією обладнання заводу виробника.

У Санітарних нормах мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99 вказано:

Холодний період року — це період року, який характеризується середньодобовою температурою зовнішнього повітря, що дорівнює +10 град. C і нижче.

Для зменшення впливу на виробництво несприятливих погодних умов зазвичай здійснюють:

  • перевірку тримальних та огороджувальних конструкцій будівель і споруд та усунення пошкоджень гідроізоляції фундаментів відповідно до вимог нормативної та проектної документації;
  • перевірку справності покрівлі та водостоків для відведення атмосферних і талих вод із даху будівлі;
  • перевірку технічного стану обладнання електроустановок, мереж водопостачання, каналізації і теплопостачання, а також вентиляційних систем;
  • промивання устаткування та трубопроводів теплових мереж;
  • перевірку справності і готовності до роботи взимку вікон, ліхтарів, воріт, дверей та інших об’єктів, що відчиняються;
  • перевірку опалювальної системи та приладів обігріву;
  • утеплення за необхідності приміщень будівель і споруд тощо.

Крім того, працівників забезпечують відповідними засобами індивідуального захисту (одяг, взуття, рукавиці) згідно з вимогами законодавства, робочим інвентарем для прибирання снігу та льоду, а також піском та іншими протиожеледними матеріалами.

Безпечне використання опалювальних приладів

Власник підприємства зобов’язаний подбати про безпечне використання на підприємстві опалювальних приладів. Необхідно дотримуватись таких правил:

  • нові підключення приладів слід проводити з урахуванням допустимого струмового навантаження електромережі;
  • електронагрівальні прилади мають бути встановлені на поверхні з негорючого матеріалу та на безпечній відстані від легкозаймистих матеріалів;
  • нагрівальні робочі частини електроприладів мають бути закриті захисними екранами або кожухами;
  • при опаленні невеликих приміщень масляними радіаторами та електропанелями із закритими нагрівальними елементами вони повинні мати справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор;
  • увімкнені електрообігрівальні прилади не можна залишати без нагляду.

Також передбачаючи можливе максимальне навантаження на енергосистему у разі введення в дію в регіоні графіків аварійних відключень та (або) обмежень споживання електричної енергії і потужності роботодавцю до початку опалювального сезону необхідно спланувати порядок введення в дію на підприємстві відповідних протиаварійних заходів.

Важливим є своєчасне проведення з обслуговувальним персоналом котелень підприємства повторних інструктажів та навчання з питань охорони праці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних