Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що варто знати про електробезпеку в квартирі?

Дата: 09.12.2022 13:45
Кількість переглядів: 61

Серед електротехнічних виробів за кіль­кістю пожеж та їхніми наслідками перше місце посідає кабельна продукція, на яку слід звернути особливу увагу. Якщо елек­тропроводку вашої оселі було змонтовано ще 30 років або більше тому, бажано її замі­нити повністю з кількох причин.

По-перше, її ізоляція втрачає цілісність за тривалого використання, що може призвести до ура­ження електрострумом.

По-друге, ми стали більше користуватися електропобутовими приладами (електрочайник, праска, мікро­хвильова піч, тостер, водонагрівач, конди­ціонер, холодильник, телевізор, пральна та посудомийна машини тощо), особливо в години пік. Це може призвести до перенавантаження електромережі, а часом і до пожежі.

Різноманітність електроприладів, яку пропонують торговельні мережі, дуже велика, і потужність, якої вони потребують, також немала, тому не варто користуватися одночасно всіма приладами, які є у вашій оселі.

Для влаштування електропроводки залучайте досвідчених фахівців, які мо­жуть виконати роботу з урахуванням вимог електробезпеки. Але треба знати і пам’ятати основні вимоги електробезпеки у побуті. Під час проектування з’ясуйте, якою має бути кількість електроприладів і де вони мають бути розташовані, щоб розрахувати переріз, який прокладуть у квартирі. Після того потрібно скласти схему майбутньої електромережі, на яку перенести кожен елемент із зазначенням його місця розташування, розділити весь ланцюг на окремі групи.

Зазвичай, виділяють світлову та силову групи. Крім цього, можна виводити на за­хисні автомати живлення окремі електро­прилади, такі як бойлер, холодильник, кон­диціонер. Особливу увагу варто звернути і на захисні автомати, розташовані в електрощитку.

Вони повинні відповідати тій потуж­ності, яку використовуватимуть у групі, або бути окремим електроприладом, коли вста­новите на нього окремий захисний автомат. Річ у тому, що за перевищення потужності захисного автомата від потужності електро­приладу або групи, на які він встановлений, у разі короткого замикання захисний автомат не спрацює, що призведе до нагрівання ізо­ляції кабеля або неметалевих частин електроприладу, внаслідок чого може статися пожежа.

Визначивши кількість окремих груп, що забезпечують живленням свою групу електроприладів, потрібно буде про­рахувати навантаження, яке нестиме кожна група і, виходячи з цього, визначити пере­тин кабеля.

Важливо дотримуватися техніки безпеки під час користування електроприладами. Головну увагу варто звернути на нагрівальні прилади з відкритою спіраллю. Їх не мож­на залишати без нагляду та накривати. Такі прилади треба тримати на безпечній від­стані від горючих матеріалів. Купувати слід у спеціалізованих магазинах, щоб уникну­ти підробок.

Також не зайве перевірити з'єднання в розетках, вимикачах, вилках та розподільчих коробках, де може бути поганий контакт. За великої споживчої потужності в цих місцях нагріваються металеві частини, що може спричинити пожежу. Тривалий термін експлуатації побутових електроприладів, часте перегинання дротів живлення часом зумовлюють пошкодження ізоляції та надлом або обрив струмопровідних жил, що призведе до загоряння чи ураження струмом. Для ремонту електричних приладів слід залучати тільки кваліфікованих фахівців.

Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.