До відома внутрішньо переміщених осіб

Дата: 17.03.2023 15:45
Кількість переглядів: 126

Фото без описуЩодо первинної медичної допомоги для внутрішньо переміщених осіб, які перебувають в місцях компактного проживання.

Наказом МОЗ від 19.03.2018 № 504 затверджено Порядок надання первинної медичної допомоги, яким визначено особливості організації та забезпечення надання первинної медичної допомоги (далі — ПМД), а також перелік послуг з первинної медичної допомоги.

Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу затверджено наказом МОЗ 19.03.2018 № 503.

Пацієнт (його законний представник) мас право обрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання такого пацієнта з-поміж осіб, які зазначені в договорі про медичне обслуговування населення, укладеному між відповідним надавачем ІІМД та НСЗУ.

Пацієнт, який не обрав лікаря та перебуває у невідкладному стані, має право отримати безперервну та безоплатну ПМД у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також звернутися до НСЗУ або його територіальних органів за роз’ясненнями стосовно надавачів ПМД для забезпечення можливості реалізувати своє право на вибір лікаря.

Варто зазначити, що задля забезпечення ycix громадян, які покинули місця постійного проживання і тимчасово змушені проживати в інших регіонах країни (далі — BПO), належним рівнем медичного обслуговування, на сьогодні вживаються yci заходи для того, щоб вимушені переселенці отримували необхідну медичну допомогу безплатно та у повному обсязі.

Відповідно до статті 33 Основ законодавства України про охорону здоров’я, медична допомога (екстрена, первинна, спеціалізована, паліативна може надаватись за місцем знаходження, проживання (перебування) пацієнта.

Згідно з наказом МОЗ від 17.03.2022 №496 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» первинна медична допомога для BПO надається без переукладання декларацій із сімейним у лікарем.

Поряд цим, зауважуємо про як відсутність обов’язку BПO подавати декларацію іншому надавачу у разі зміни ïi місця перебування так і відсутність заборони подавати декларацію. Тобто надавач має право проінформувати BПO про право подати декларацію надавачу, де такий BПO отримує медичну послугу.

BПO можуть отримати необхідний об’єм медичної допомоги за програмою медичних гарантій у закладах охорони здоров’я, які підписали договори з Національною службою здоров’я України, наявність декларації для цього не обов’язкова. У закладі, який надає первинну медичну допомогу, пацієнт може отримати: динамічне спостереження за станом здоров’я; діагностику та лікування захворювань; базові тести та аналізи; направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження; паліативну допомогу; щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень; рецепти за програмою «Доступні ліки» та інсулін.

Надання екстреної медичної допомоги BПO здійснюється безоплатно, не залежно від наявності підписаної із лікарем декларацій за місцем ïx фактичного перебування.

Щодо програми реімбурсації «Доступні ліки»

В умовах воєнного стану продовжує діяти програма реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Перелік лікарських засобів, для яких здійснюється реімбурсація, визначено у розділі III «Реімбурсація» Порядку.

Програма працює для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, з хронічними хворобами нижніх дихальних шляхів, цукровим діабетом II типу, цукровим діабетом I типу, нецукровим діабетом, з хворобою Паркінсона, з розладами поведінки і психіки, епілепсією, для імуносупресивної терапії у післяопераційний період з трансплантації. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно a6o з невеликою доплатою. Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я України в розділі «Доступні ліки» (https://nszu.gov.ua/) у відкритому доступі.

До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 14 лютого 2023 року, затвердженого наказом МОЗ від 21.02.2023 № 351, включено 486 позиції препаратів.

Для корегування призначення та отримання рецепта на лікарські засоби в рамках програми необхідно звернутися до сімейного лікаря. Також вузький спеціаліст може виписати рецепт на лікарські засоби за програмою з метою амбулаторного лікування пацієнта.

Для забезпечення доступу пацієнтів до цих ліків на період воєнного стану було спрощено процедури ïx отримання, зокрема пацієнти можуть отримувати такі лікарські засоби за електронним або за паперовим рецептом. Якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створює електронний рецепт, якщо ні — виписує паперовий.

Детальну інформацію щодо укладених договорів про реімбурсацію між аптечними закладами та НСЗУ можна знайти на офіційному сайт НСЗУ в розділі «Аналітичні панелі (Дашборди)» за посиланням: https://edata.e- health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map.

Разлм з тим, Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, як органом ліцензування у сфері обігу лікарських засобів, у тестовому режимі запущено в роботу інтернет-ресурс пошуку аптек, де відображаються аптеки, які працюють «на даний час», а також ті, які зачинено. Pecypc доступності аптек працює за посиланням http://apteka.dls.gov.ua/

Враховуючи зазначене вище, механізм отримання ліків та медичної допомоги BПO врегульовано чинним законодавством України.

Також постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 216 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них» затверджено перелік лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються на виконання відповідних угод (договорів), укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я.

Відповідно до абзацу першого пункту 6 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.2011 № 298 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09.02.2022 № 137), заявки на закупівлю лікарських засобів, медичних виробів (у тому числі медичного обладнання) та допоміжних засобів до них та послуг за визначеними МОЗ напрямами профілактики, діагностики та лікування складаються структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, закладами охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ, i подаються МОЗ та державному підприємству «Медичні закупівлі України» (у тому числі з використанням інформаційно-аналітичної системи «MedData»).

На офіційному дашборді державного підприємства «Медичні закупівлі України» (https://bi.medzakupiv1i.com/) у відкритому доступі міститься інформація щодо поданої потреби закладів охорони здоров’я наявність лікарських засобів та медичних виробів, статус закупівель, постачальники та інша аналітична інформація щодо централізованих закупівель лікарських засобів.

Разом з тим, згідно зі статтею 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» забезпечення відповідно до законодавства пільгових категорій населення лікарськими засобами віднесено до повноважень і відання органів місцевого самоврядування.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» (далі — постанова № 1303) безоплатно i на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до галузевих стандартів охорони здоров’я. У додатку 1 до постанови №1303 визначено перелік категорій осіб, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно a6o на пільгових умовах, а у додатку 2 перелік категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно.

Враховуючи зазначене, з питань отримання лікарських засобів безкоштовно aбo з урахуванням пільги відповідно до постанови N 1303 внутрішньо переміщеним особам, які перебувають в місцях компактного проживання, необхідно звернутись до Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації за місцем проживання.

Отримати необхідні препарати, які надходять в якості благодійної (гуманітарної) допомоги можна у місцях визначених структурними підрозділами з питань охорони здоров’я державних адміністрацій, де видаватимуться лікарські засоби та медичні вироби, про що повідомляють населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних