Основні вимоги до влаштування і утримання шахтних колодязів
На сьогоднішній день проблема якісного водопостачання в нашій країні стає дуже актуальною. Від розміщення та утримання громадських та приватних шахтних криниць залежить якість питної води, яку споживає населення.
Місце для влаштування громадських колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та вибирати вище течії ґрунтових вод на відстані не менше 50 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту та підземних вод.
Колодязі не повинні влаштовуватися у понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами.
В індивідуальних садибах колодязі, свердловини повинні бути віддаленні від джерел забруднення на відстань не менше 20 м., з врахуванням напрямку схилу ділянки.
Стінки колодязя повинні бути цільними (бетонні та залізобетонні кільця на цементному розчині).
Наземна частина колодязя (оголовок) повинен бути не менше 0,8 м. вище поверхні землі.
Навколо колодязя повинен бути «замок» із глини чи масного суглинку (глибиною 2 м. і шириною 1)., та вимощення широкою 2 м. на основі з щебеню товщиною 15-20 см. та з ухилом від колодязя.
Колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, зверху оголовка дашок, навіс, ворот з відром загального користування, підставку для відер.
Дно колодязя повинно покриватись фільтруючим шаром гравію.
Територія навколо колодязя (каптажу) повинна утримуватись у чистоті. Не допускається в радіусі ближче 50 м. від колодязя миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштування водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення грунту та води.
Не допускається набирати воду відрами, що приносяться населенням з дому.
Не рідше 1 разу на рік повинно проводитись очищення, ремонт та дезінфекція колодязя з періодичним лабораторним контролем щодо безпечності та якості питної води, який здійснюється власником колодязя.