ОСНОВНІ ВИМОГИ ЩОДО ТОРГІВЛІ ПЕСТИЦИДАМИ

Дата: 25.04.2024 11:40
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

 

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби  у Вінницькій області нагадує, що особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами. Посвідчення про право роботи з пестицидами видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, один раз на два роки після проходження навчання відповідно до програми навчання осіб, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням, торгівлею пестицидами. Порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами визначається Кабінетом Міністрів України. (стаття 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», постанова Кабінету Міністрів України  від 09 травня 2023 р. N 458).

Реалізації підлягають пестициди і агрохімікати, які офіційно зареєстровані і дозволені для використання на території України, а реалізація населенню – відповідати пестицидам і агрохімікатам, дозволених для роздрібного продажу населенню (п. 6.11.6. Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98).  

Розміщення на ринку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для роздрібного продажу населенню, здійснюється виключно у дрібнофасованому вигляді та за обов’язкової наявності етикетки, яка містить інформацію, передбачену частиною другою статті 10 цього Закону (стаття 10 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

Кожна товарна одиниця пестициду або агрохімікату, крім тих, що використовуються для державних випробувань та/або наукових досліджень, повинна супроводжуватися етикеткою, на якій щонайменше зазначаються: назва пестициду або агрохімікату та його препаративна форма; назва діючої речовини пестициду та її вміст; виробник пестициду або агрохімікату; класифікація і токсичність пестициду або агрохімікату, гарантійний термін зберігання пестициду та інша інформація. Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг (стаття 10 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

Суб’єкт господарювання, який здійснює реалізацію засобів захисту рослин, повинен вести облік наявності і використання пестицидів у порядку, передбаченому законодавством (стаття 14 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

Облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів ведеться підприємствами, установами, організаціями в прибутково-видаткових книгах (журналах), де зазначаються:   назву пестициду, агрохімікату;  дата надходження і дата використання чи реалізації; назва документа, за яким надійшов, використаний, реалізований пестицид, агрохімікат; вага наявного пестициду, агрохімікату (кілограмів, тонн); залишок пестициду, агрохімікату після використання, реалізації (кілограмів, тонн).

Прибутково-видаткова книга (журнал) ведеться у паперовій або електронній формі та зберігається у власника пестицидів, агрохімікатів. (постанова Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1995 р. N 881)

Обов’язковим при здійснення діяльності, пов’язаної з пестицидами, є дотримання техніки безпеки та встановлених санітарних норм згідно ДCанПіН 8.8.1.2.001-98.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю пестицидами, повинні дотримуватись й інших вимог, передбачених законодавством.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних