Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК СФОРМУВАТИ КУЛЬТУРУ ХАРЧУВАННЯ ТА ПРАВИЛЬНІ ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ В ШКОЛАХ – ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР В МЕЖАХ РЕФОРМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Дата: 26.04.2021 14:55
Кількість переглядів: 361

Реформа шкільного харчування створює умови для споживання школярами корисних і безпечних страв та напоїв у достатній кількості, і для позитивного її впровадження наразі створено міцний фундамент. Про це йшлося під час вебінару «Формування культури харчування та правильних харчових звичок», що відбувся в межах впровадження реформи шкільного харчування в Україні.

«Минулого року 400 млн грн державних коштів і ще майже 100 млн грн з місцевих бюджетів регіони успішно використали на ремонт харчоблоків та їдалень шкіл і придбання для них сучасного обладнання. У 2021 році регіонам також буде надано субвенцію «Спроможна школа для кращих результатів» у 1 млрд грн, з-поміж пріоритетів якої – кошти на харчоблоки для шкіл. Для цього буде виділено близько 40 млн грн на кожну область. Тому впевнено можемо сказати, що реформа шкільного харчування є одним із пріоритетів держави», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова.

Крім того, за її словами, МОН напрацювало рекомендації з організації харчування в школах, зокрема щодо контролю за процесами, закупівель тощо. Найближчим часом рекомендації буде надано регіонам.

Як повідомив президент Асоціації дієтологів, консультант громадського здоров’я проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» Олег Швець, реформа шкільного харчування повинна створити умови для споживання дітьми та підлітками корисних і безпечних страв та напоїв у достатній кількості.

Він наголосив, що сьогодні діти та підлітки мають більшу свободу вибору у харчуванні, водночас на цей вибір впливають, зокрема, однолітки, реклама та соціальні медіа. Крім того, результати досліджень харчування школярів в Україні свідчать про недостатність споживання основних корисних груп продуктів, надмірне споживання цукру та солі, поширення нездорової харчової поведінки.

Зміни щодо норм харчування в закладах освіти, передбачені постановою Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 року №305, обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, натомість збільшують кількість споживання молока й кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Про це під час вебінару повідомила Тетяна Скапа, в.о. керівника експертної групи з питань профілактики неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ.

Вона також наголосила, що до нових норм харчування у школах не включено, зокрема, кондитерські та ковбасні вироби через високий вміст солі та цукру, наявність консервантів і трансжирних кислот, що суперечить принципам здорового харчування.

Шеф-кухар, кулінарний експерт, ідеолог соціального проєкту зі зміни культури харчування «Cult Food» Євген Клопотенко повідомив, що для того, щоб урізноманітнити харчування у школі, було розроблено 4-тижневе меню замість 2-тижневого, а також продовжується впровадження у шкільне харчування українських страв.

На його думку, наразі закладено міцний фундамент для наступних позитивних змін у шкільному харчуванні, які здатні зробити його здоровим і корисним. Зокрема, вже розпочато роботу над новим збірником на 800 страв, який має прийти на заміну радянському збірнику рецептів.

Директор департаменту науки і освіти Харківської ОДА Анжеліка Крутова поділилась позитивним досвідом роботи щодо формування культури харчування та правильних харчових звичок на прикладі Харківщини.

Так, для керівників шкіл, вчителів, медпрацівників та працівників харчоблоків розроблено та реалізується програма навчання «Здорове харчування в закладах загальної середньої освіти Харківської області».

Крім того, ведеться просвітницька діяльність з учнями та їхніми батьками, спрямована на підвищення рівня обізнаності учасників освітнього процесу з питань формування культури харчування та правильних харчових звичок. До цього залучаються нутріологи, психологи, технологи харчування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.