Чи може чоловік або дружина «не дати розлучення»?

Дата: 24.05.2021 16:22
Кількість переглядів: 303

Фото без описуМожливо,  під час конфлікту в сім’ї  ви чули таку фразу: « Я не дам тобі розлучення».  Тому наскільки ця фраза є актуальною для українського законодавства і чи можуть в Україні не розірвати шлюб, якщо один з подружжя щодо цього заперечує, ми попробуємо сьогодні з’ясувати.

Відповідно до ст.51 Конституції України та ч.1ст.24 Сімейного кодексу України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається. Як ви бачите права подружжя у шлюбі є рівними, шлюб ґрунтується на вільній згоді. 

Тому як бути, якщо один із подружжя вирішив розірвати шлюб, а інший з подружжя цього не бажає?

            В даному випадку, той хто не бажає розривати шлюб у  справі буде відповідачем, а ініціатор розірвання шлюбу – позивачем. 

Однак є  невеликі виключення.

  • Позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.
  • Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.
  • Чоловік, дружина мають право пред’явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

 Справи про розлучення розглядаються місцевими загальними судами. Подавати позов про розірвати шлюбу потрібно за місцем проживання відповідача. Позов  про розірвання шлюбу може бути  поданий  за реєстрованим місцем проживання позивача у разі  якщо  на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ РОЗЛУЧЕННЯ?

  1. Перш за все, правильно складена позовна заява про розірвання шлюбу. Від того, наскільки юридично грамотно, переконливо та достовірно буде складена позовна заява, залежить подальший рух справи і результат його розгляду.
  2. Невід’ємна частина позовної заяви – додатки, а саме:
  • копія позовної заяви з додатками ;
  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • інші документи, які підтверджують обставини справи;
  • квитанція про сплату судового збору.

            Якщо документи складені правильно, суд відкриває провадження у справі. Про перше судове засідання суд повідомляє сторін повістками або SMS. В судовому засіданні розглядаються матеріали справи, заслуховуються доводи подружжя.

Категорична незгода одного з подружжя на розлучення може стати причиною надання часу для примирення приблизно від 1 до 3 місяців. Якщо після завершення цього строку суд встановить, що збереження сім’ї неможливе,  приймається рішення про розірвання шлюбу.

Якщо на протязі місяця подружжя не оскаржить рішення, воно набирає законної сили.

Підсумовуючи вищевикладене слід зазначити, що ні чоловік ні дружина не зобов’язані продовжувати перебування в шлюбі і мають право на його розірвання, якщо такий шлюб не відповідає інтересам когось із них чи дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних