Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

Дата: 24.06.2021 09:26
Кількість переглядів: 390

Як правило у літній період частішають випадки спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, збудники яких потрапляють  в організм людини контактно-побутовим шляхом, а також при споживанні  продуктів харчування та питної води, що забруднені збудниками захворювань. Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

В Україні,як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб та за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише захворюваності на грип та ГРВІ.

Щороку у районі реєструється значна кількість  гострих кишкових захворювань, таких як дизентерія, сальмонельоз, інфекційні гастроентероколіти.

Рівень захворюваності на ГКІ у 2021 році по Бершадській та Джулинській ОТГ дещо збільшився в порівняні з минулим 2020 роком. Зокрема, за 6 місяців поточного року захворюваність на ГКІ становить 30 випадків, що становить 52,8 випадків на 100 тис.населення, так за 6 місяців 2020 року – 18 випадків, що становить 32,0 випадків на 100 тис.населення.

Кишковим інфекціям притаманний фекально-оральний шлях передачі збудниківзахворювань, який реалізовується трьома шляхами:

    • харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
    • водним – у разі вживання забрудненої питної води   або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах
    • контактно-побутовим шляхом через забруднені руки або предмети побуту.

Типовими та найбільш характерними симптомами кишкової інфекції є:

 діарея, до якої приєднуються  нудота, блювота, болі у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.  Самолікування небезпечне.

Для попередження кишкових інфекцій,  які досить часто називають хворобами "брудних рук", необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

    • Не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
    • Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
    • Готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
    • Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою швидкопсуючі продукти (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
    • Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в не забезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
    • Також, звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
    • Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з безпечних джерел водопостачання або питну бутильовану.
    • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
    • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.

Пам’ятайте - хворобу краще попередити, ніж лікувати.

Будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.