Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

Дата: 24.06.2021 09:26
Кількість переглядів: 429

Фото без описуЯк правило у літній період частішають випадки спалахів  гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, збудники яких потрапляють  в організм людини контактно-побутовим шляхом, а також при споживанні  продуктів харчування та питної води, що забруднені збудниками захворювань. Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

В Україні,як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб та за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише захворюваності на грип та ГРВІ.

Щороку у районі реєструється значна кількість  гострих кишкових захворювань, таких як дизентерія, сальмонельоз, інфекційні гастроентероколіти.

Рівень захворюваності на ГКІ у 2021 році по Бершадській та Джулинській ОТГ дещо збільшився в порівняні з минулим 2020 роком. Зокрема, за 6 місяців поточного року захворюваність на ГКІ становить 30 випадків, що становить 52,8 випадків на 100 тис.населення, так за 6 місяців 2020 року – 18 випадків, що становить 32,0 випадків на 100 тис.населення.

Кишковим інфекціям притаманний фекально-оральний шлях передачі збудниківзахворювань, який реалізовується трьома шляхами:

    • харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
    • водним – у разі вживання забрудненої питної води   або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах
    • контактно-побутовим шляхом через забруднені руки або предмети побуту.

Типовими та найбільш характерними симптомами кишкової інфекції є:

 діарея, до якої приєднуються  нудота, блювота, болі у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.  Самолікування небезпечне.

Для попередження кишкових інфекцій,  які досить часто називають хворобами "брудних рук", необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

    • Не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
    • Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
    • Готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
    • Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою швидкопсуючі продукти (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
    • Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в не забезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
    • Також, звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
    • Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з безпечних джерел водопостачання або питну бутильовану.
    • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
    • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.

Пам’ятайте - хворобу краще попередити, ніж лікувати.

Будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних