Порядок проведення авіахімробіт у сільському господарстві

Дата: 22.07.2021 09:00
Кількість переглядів: 432

Фото без описуПорядок проведення авіахімробіт у сільському господарстві

(витяг з Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України ДСП 382-96 (Наказ МОЗ України від 18.12.1996 №382)

Перед початком виконання авіаційно-хімічних робіт їх організатор видає працівникам, що мають допуск, наряд на виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами,  проводить інструктаж на робочих місцях з усіма працівниками щодо заходів безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами, запобігання забрудненню навколишнього природного середовища, а також надання першої допомоги у разі негативних явищ (отруєння, аварії, тощо) (п. 3.7. ДСП 382-96).

Авіаційне застосування пестицидів можна проводити тільки після фітосанітарного та екологічного обґрунтування необхідності його проведення (п.5.1. ДСП 382-96).

Після проведення всіх заходів безпеки, пов’язаних із авіаційним застосуванням засобів захисту рослин, замовник повинен повідомити про це органи та установи Держпродспоживслужбислужби та Мінекобезпеки (п.5.3. ДСП 382-96).

Командир повітряного судна, перед отриманням від замовника наряду на виконання авіаційно-хімічних робіт, повинен особисто переконатись в отриманні замовником авіації санітарного паспорта на право експлуатації аеродрому (вертодрому) або дозволу (при виконанні робіт а тимчасового аеродрому), погоджених установами Держпродспоживслужбислужби і Мінекобезпеки, отримати карти угідь, що підлягають авіаційним обробкам та

переконатись у проведенні запобіжних заходів в місцях майбутніх обробок, про що повинна бути відмітка в завданні замовника такого змісту: "Запобіжні заходи проведені у повному обсязі" (п.5.4. ДСП 382-96).

Забороняється виконувати робочі польоти з аеродромів і вертодромів по застосуванню пестицидів і агрохімікатів, якщо вони не обладнані згідно пп.5.7 і 5.8 цих «Санітарних правил» або   не   мають   санітарного   паспорта 

  чи   дозволу, затвердженого у встановленому порядку (п.5.9. ДСП 382-96).

Застереження при проведенні авіахімробіт

Замовник авіаційно-хімічних робіт, за три доби до початку авіаційних обробок, повинен здійснити такі запобіжні заходи (п.5.2. ДСП 382-96):

а) поінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, старосту села, сайт ОТГ тощо) про місце та терміни проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону ближче1 км від місця обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами на період до 5 діб;

б) встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до сільгоспаеродрому або вертодрому.

Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності, з метою боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь, що розташовані ближче (п.5.26. ДСП 382-96):

а) 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об'єктів природно-заповідного фонду;

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, що використовуються у їжу без термічної обробки (цибуля на пір'я, селера, кріп, огірки, помідори, полуниці, малина та ін.), а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Авіаційне застосування мінеральних добрив та біопрепаратів повинно здійснюватись при дотриманні санітарно-захисної зони від ділянок обробок до населеного пункту, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання - не менше500 м при швидкості вітру до 8 м/с (п.5.29. ДСП 382-96).

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних