Державна екологічна інспекція закликає припинити спалювання рослинності

Дата: 08.09.2021 13:52
Кількість переглядів: 245

Фото без описуУ зв'язку із численними випадками підпалу пожнивних рештків у сільськогосподарських угіддях, сухої рослинності в балках, опалого листя та сміття на присадибних ділянках Державна екологічна інспекція у Вінницькій області закликає громадян, суб'єкти господарювання, установи та організації, припинити спалювання рослинності, розведення багать у лісі під час відпочинку, палити, залишати непогашені сірники і недопалки у лісі.

Спалювання сухої трави, розведення багать, паління, залишення недопалків у лісових масивах, в межах та за межами населених пунктів, сільськогосподарських угіддях та лісосмугах може призвести до неконтрольованого екологічного лиха, до нищення господарських і житлових будівель, гектарів лісу та лугів, загибелі звірів та птахів.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області вимагає утриматися від спалювання сухої рослинності, відповідально ставитися до правил пожежної безпеки у лісах та інформує про заборону на відвідування хвойних лісів, в тому числі об'єктів природно-заповідного фонду; розведення багать у лісі та лісосмугах; заїзд автотранспорту до лісових масивів, влаштування смітників та спалювання відходів; використання в лісі пижів (клейтухів) виготовлених з горючих або здатних тліти матеріалів. Пам’ятайте! нехтуючи встановленими правилами пожежної безпеки, ви:

  • Наносите шкоду ґрунту і землі;
  • Отруюєте повітря;
  • Вражаєте своє здоров’я та здоров’я своїх рідних;
  • Пошкоджуєте рослини;
  • Знищуєте птахів і тварин.

При спалюванні рослинних рештків, листя, гілля вивільнюються речовини та сполуки, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Разом з листям як правило горить і різноманітне сміття, що суттєво забруднює атмосферне повітря. Під час спалювання, вогнище руйнує не лише мікроорганізми, а й гнізда птахів, плазунів, дрібних ссавців, тощо. Вогнище може перерости в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, до некерованих надзвичайних ситуацій, виникає небезпека лісових пожеж, полезахисних лісових смуг, вздовж автошляхів, займання побутових споруд, будинків, автотранспорту у селищах, пошкодження  ліній електропередач, газопроводів з нищівними наслідками.

Спалення рослинності, розведення багать, порушення правил пожежної безпеки у лісах забороняється законодавством України та передбачає відповідальність з відповідним накладенням адміністративних стягнень від 85 до 1190 грн. з відшкодування шкоди, яка може бути нанесена довкіллю. (при значних розмірах завданої шкоди довкіллю визначена кримінальна відповідальність).

Якщо ж пожежа розгорілася і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном «101» чи повідомте державну лісову охорону або органи місцевого самоврядування і вкажіть про місце загоряння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних