Сьогодні День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту.

Дата: 29.09.2021 13:15
Кількість переглядів: 222

Фото без описуЗ нагоди Дня вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, заступник Джулинського сільського голови Микола Грабчак, начальник відділу освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Руслана Руденко, завідувачі комунальними закладами «Центр культури і дозвілля» і «Джулинська публічна бібліотека» Галина Василюк і Неля Шкурак, разом із старостами сіл Тирлівка Іваном Троскотом і Тернівки Олегом Комайгородським та директорами, вчителями історії закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти, завідуючими клубних закладів і бібліотечних установ громади відвідали поховання масових розстрілів невинно-убієнних в селах Джулинка, Тирлівка і Тернівка.

Кожен із виступаючих зазначав - «Біль від трагедії Бабиного Яру до сьогодні озивається в серцях багатьох. Адже жертвами розстрілів стали тисячі громадян різних національностей: євреї, українці, роми та інші. Ми не в змозі змінити хід історії, але ми можемо і повинні не забувати про загиблих. Адже поки ми їх пам’ятаємо, доти вони живуть у наших серцях… Вічна пам'ять всім загиблим у Бабиному Яру». І всі ми повинні докласти максимум зусиль, аби не допустити повторення таких страшних подій у майбутньому.

Присутні на заході пом’янули загиблих хвилиною мовчання.

Упродовж двох днів, 29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення.

Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Лише в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня – ще близько 17 тисяч осіб.

Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр – балку на північному заході Києва довжиною у два з половиною кілометри, яка місцями сягала 50-метрової глибини. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї дубинками гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Тіла розстріляних скочувалися по укосу на дно. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами тіл, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, військовополонених Другої Світової війни, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

У всіх закладах загальної середньої освіти Джулинської громади з метою вшанування жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації столиці України, та трагічних подій у Бабиному Яру, поваги і толерантного ставлення до історії і культури інших народів було проведено тематичні лінійки «Україна вшановує трагедію Бабиного Яру», виховні години: «Не вмре пам’ять про Бабин Яр», «Бабин Яр: без права на забуття».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних