Заборона пластикових пакетів, або на які зміни чекати у 2022 році

Дата: 02.12.2021 08:15
Кількість переглядів: 325

Фото без описуУже на початку 2022 року в Україні розпочне діяти заборона на продаж пластикових пакетів. Звертаємо увагу на основні положення Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який вводиться в дію 1 січня 2022 року.

Відповідно до статті 50 Конституції України, кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Оскільки, одна з основних проблем світової спільноти – надмірне використання пластикових пакетів, що призвело до масового забруднення земного і водного просторів та спричинило погіршення здоров’я населення, все більше країн виступає за жорстке врегулювання питання щодо використання пластику.

Отож, прийнятий 1 червня 2021 року Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Перш за все, Закон забороняє використання надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів та оксорозкладних пластикових пакетів, крім біорозкладних пакетів та надтонких пакетів, котрі використовуються як первинна упаковка та відповідають наступним нормативам: надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду.

Відповідно до ст. 3 цього Закону, заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Ця заборона не розповсюджується на біорозкладні пакети та надтонкі пакети, котрі використовуються як первинна упаковка.

В той же час біорозкладні пакети мають відповідати міжнародним європейським стандартам, містити маркування. Порядок маркування визначається КМУ.

Контроль за дотриманням законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів покладається на орган, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

За недотримання норм законодавства на порушників чекають:

за використання надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів та оксорозкладних пластикових пакетів передбачається штраф у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – у розмірі від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних