104-річниця вшанування пам’яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2022 09:09
Кількість переглядів: 343

Фото без описуІсторіяце не стільки минуле, а, що важливіше, проєкція нашого майбутнього. Побутує мудрий вислів невідомого автора: «Скажи мені, яка історія нації, і я скажу, яке майбутнє її чекає». Можна продовжити: скажіть мені, хто ваші прадіди, діди й батьки, і я з великою імовірністю скажу, хто ви є, або ким будуть ваші діти й онуки. Наш святий обов’язок шанувати свою історію, національний світогляд, культуру, мову, звичаї, мораль, право тощо.

Тому історія – це частина відповіді на одвічні питання: «хто ти є?», «куди йдеш?», «ким будеш?». На знак пошани національних Героїв щорічно 29 січня ми повертаємось до витоків і важливих етапів становлення української державності. Цьогоріч українці відзначають 104-річницю вшанування пам'яті Героїв, які загинули під Крутами у боротьбі за Незалежність України. Зовсім юні захисники вписали власною кров'ю героїчну сторінку в історію визвольного руху.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії визвольних змагань 1917-1921 років. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

З кінця грудня 1917 року загін Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького під командою сотника Гончаренка обороняв станцію Бахмач, важливий залізничний вузол на кордоні УНР і РСФРР. 27 січня 1918 до них надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня новоствореного студентського куреня, складена з добровольців – студентів Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Шевченка), гімназистів старших класів українських гімназій на чолі з сотником Омельченком.

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 року розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилося вступити в криваву сутичку з цією ордою, налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків – оце й усе.

Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих, поранених, полонених. Командир Аверкій Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 км. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Один взвод студентів у сутінках втратили орієнтир і вийшли на ст. Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

У радянські часи могили полеглих під Крутами захисників Української народної Республіки було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історії.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут визнаний гідним національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. На загальнодержавному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Сьогодні ми вшановуємо юних Героїв Крут, які 104 роки тому зробили неможливе – на чотири доби зупинили більшовицьку армію. Вони захистили Київ від більшовицької навали, яка чорною свинцевою хмарою сунула на Київ і усунули серйозну загрозу, яка нависла над Батьківщиною. Молоді й зовсім юні українці поклали на вівтар жертовності власне життя заради свободи, національної гідності та незалежності Української держави.

Пам'ятаймо про тих, хто боровся за рідну землю й за становлення української державності!

Педагогічним та учнівським колективами закладів загальної середньої освіти упродовж 24.01-28.01.2022 проведено різнопланові заходи активних форм роботи з використанням інформаційно-комунікаційних технологій: історичний календар на уроках суспільно-гуманітарного спрямування «Ми – нащадки Героїв Крут», історичний марафон «Крути – символ героїзму українського юнацтва», Урок пам’яті «Крути: подвиг і трагедія», перегляд тематичного відеоряду з обговоренням «Коли стають до зброї діти, народ цей – не перемогти!» (Джулинський ОЗЗСО І-ІІІ рівнів, ЗЗСО); відкритий виховний захід «Герої  Крут», Урок пам’яті «Трагедія. Подвиг. Пам'ять»,  круглий стіл «Причини та наслідки трагедії під Крутами», година пам`яті «Крути: і біль, і сум, і вічна слава», екскурс у минуле «Герої Крут – для нащадків взірець» (Шляхівський ОЗЗСО І-ІІІ рівнів, ЗЗСО).

Підготовлено презентації інформаційних викладок «Пам’ятаємо Героїв Крут», тематичних поличок «Крути – символ національної честі», організовано роботу відеозалу з циклу «Подвигу Героям Крут» педагогами-організаторами, бібліотекарами спільно з лідерами та активами учнівського самоврядування  десяти закладів загальної середньої освіти та чотирьох філій.

Працівниками Джулинської публічної бібліотеки та філій, Джулинського центру культури і дозвілля та філій було організовано низку тематичних заходів до 104-ї річниці бою під Крутами, проведено презентацію художньої, публіцистичної та наукової літератури про подвиг молодих захисників України у боротьбі проти більшовицької навали 1918 року: онлайн-презентація, виставка-пам’ять «Герої Крут - взірець для нащадків», історична година «Крути - символ українського відродження», перегляд літератури «Крути - вчора вони, взавтра ти», інформаційна викладка «Крути. Пам'ятай їх подвиг», презентація «Понад усе вони любили рідний край», година пам'яті  «Крути: трагедія і пам'ять України», виставка - вшанування «Пам'ятай про Крути», тематична викладка «Крути: слава і біль України», інформаційна викладка «Герої Крут -  наша слава, наша історія», виставка-пам’ять «Герої Крут завжди в нашій пам'яті», інформаційна викладка «Пам'ятай про Крути», літературно-інформаційна  викладка «На Аскольдовій могилі України цвіт».

Система виховних заходів, присвячених Дню пам’яті Героїв Крут, сприяла формуванню у здобувачів освіти ідеалів свободи і демократії, вихованню у молодого покоління почуття національної гідності та патріотизму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних