Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Консультує Бершадське бюро правової допомоги

Дата: 15.08.2022 13:14
Кількість переглядів: 222

Компенсація  за пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок війни

 

29 березня Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив: "Держава відшкодує втрати будинку чи квартири внаслідок бойових дій. Кожен наш громадянин і громадянка вже можуть подати заявку у Дії".

На сьогодні нормативно-правовий документ, що визначає механізм компенсації саме постраждалим громадянам за житлові будинки або квартири, зруйновані через військову агресію російської федерації, поки що перебуває у стадії розробки. Проте 01 квітня 2022 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» (зареєстровано 24 березня 2022 року №7198), який розроблено з метою надання відшкодування за пошкоджене або зруйноване житло та окремі категорії об’єктів нерухомого майна, а також збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до російської федерації. Документ готують до другого читання, тому чіткого розуміння, що та як робити, хто на що може претендувати, коли і на які кошти, ще немає. Але ось що вже відомо та якими нормативно-правовими документами це регулюється на теперішній час .

Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації затверджено постановою КМУ від 20.03.2022 р. №326.

Водночас постановою КМУ від 26.03.2022 р. №380 затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Отже, хто матиме право на компенсацію?

Право на компенсацію матимуть, зокрема фізичні особи, які є:

  •  власниками відповідного нерухомого майна або замовниками будівництва щодо об’єктів будівництва;
  •  інвесторами у житлове будівництво об’єктів, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт (зокрема прийнятих в експлуатацію об’єктів, щодо яких не оформлено право власності);
  •  членами житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру чи інше приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці усіх вищеперерахованих категорій.

Куди повідомити про пошкоджене та знищене нерухоме майно?

Інформаційне повідомлення може бути подане до Реєстру пошкодженого та знищеного майна:

• самостійно

• засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг у Портал Дія;

• з використанням мобільного додатку Порталу Дія у разі наявності реєстраційного номеру облікової картки платника податків.

• через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Інформаційне повідомлення повинне містити:

для фізичних осіб:  прізвище, власне ім’я, по батькові ( за наявності) особи; реєстраційний номер облікової картки платника податків особи ( у разі використання додатку Порталу Дія) або серію та номер паспорта, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).

для юридичних осіб - про організаційно-правову форму, найменування, юридичної особи; ідентифікаційний код згідно ЄДРПОУ;

•          контактні дані особи (номер телефону, адреса електронної пошти)

•          відомості про нерухоме майно;

•          відомості про кількість осіб, що проживали в нерухомому майні ( для житлового фонду)

•          відомості про пошкодження або знищення нерухомого майна (дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, зокрема площа або протяжність пошкодженого нерухомого майна, фото-, відеофіксація (за наявності)

Для подання інформаційного повідомлення необхідно

створити особистий електронний кабінет користувача на порталі Дія та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію.

Зокрема, для фізичних осіб з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованого електронного підпису та печатки, а також інших засобів ідентифікації, які мають змогу одночасно встановлювати особу.

Заповнити інформаційне повідомлення, яке формується засобами Порталу Дія.

Загалом сформоване інформаційне повідомлення вважається отриманим у день його подання та підлягає реєстрації та зберіганню на Порталі Дія. Також інформація внесена до реєстру пошкодженого та знищеного майна – є відкритою і загальнодоступною, крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків, паспортних даних, місця проживання фізичної особи, інших персональних даних.

Пріоритетне право на отримання компенсації мають: багатодітні сім’ї; особи з інвалідністю I та II груп; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

У який спосіб буде надаватися компенсація?

Компенсація надаватиметься у вигляді:

1) грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для цих цілей. Порядок відкриття та ведення таких рахунків визначається Національним банком України.

Грошова компенсація надається за:

-  пошкоджений об’єкт нерухомого майна (у тому числі за пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку, крім випадку, визначеного частиною першою статті 7 Закону, а саме компенсації у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку);

-  знищений об’єкт нерухомого майна — приватний житловий будинок, садовий та дачний будинки (за бажанням отримувача компенсації).

Розмір грошової компенсації визначається за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження.

2) об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається за знищений об’єкт нерухомого майна (крім випадків, визначених пунктом 2 частини першої статті 5 Закону, що визначає грошову компенсацію).

Така компенсація здійснюється шляхом фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна з рівноцінною площею (у тому числі житловою), типом (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок) та функціональним призначенням.

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна.

Розмір компенсації за знищення об’єкта будівництва щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт або його складової частини об’єктів, яка після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна визначається пропорційно відсотку грошових коштів, які фактично сплачені отримувачем компенсації за відповідний об’єкт.

 

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається на підставі договору про фінансування будівництва об’єкта нерухомого майна, який укладається між виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, замовником будівництва та отримувачем компенсації.

Звертаємо увагу, що отримувач компенсації не має право відчужувати об’єкт нерухомого майна, отриманий ним у вигляді компенсації, протягом трьох років з дня державної реєстрації права власності на нього.

3) фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Компенсація у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку надається за бажанням отримувача компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна — багатоквартирний будинок.

Вказана компенсація надається на підставі договору про фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку, який укладається між виконавчим органом ради, виконавцем робіт та отримувачем компенсації.

Разом з тим, важливим моментом є те, що компенсація за пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо.

Таким чином, отримувач компенсації повинен готувати окремий пакет документів щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна.

У разі незгоди з рішеннями, діями, бездіяльністю державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, експертів, оцінювачів, інших суб’єктів публічних послуг, пов’язаних з виконанням закону, рішення, дії, бездіяльність таких органів або осіб можуть бути оскаржені до суду.

 

            НАГАДУЄМО:

Захистити свої права і свободи Ви можете звернувшись до Бершадського бюро правової допомоги за адресою: м. Бершадь,вул. Героїв України,8, тел. 2-14-03.

 

 

                                                                                                              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.