Консультує Бершадське бюро правової допомоги

Дата: 28.10.2022 15:33
Кількість переглядів: 131

Фото без опису                 

Підводне каміння цивільного шлюбу                                   

 

До Бершадського бюро правової допомоги звернулася клієнтка з приводу  встановлення факту проживання однією сім’єю та поділу майна в цивільному шлюбі.

Вона повідомила, що протягом 7 років спільно проживали зі своїм цивільним чоловіком. За період проживання разом, придбали автомобіль  (стороною договору купівлі продажу був зазначений цивільний чоловік) та дороговартісну побутову техніку. Однак стосунки не складаються, тому цікавить питання, як саме  можна поділити дане майно, адже домовитися із співмешканцем «по-хорошому»  не виходить, а як поділити майно по справедливому клієнтка  не знає.

Реалії сьогоднішнього життя свідчать про збільшення кількості шлюбних відносин без державної реєстрації шлюбу, так званих цивільних шлюбів. При цьому співмешканці часто посилаються на те, що штамп у паспорті нічого не змінює. Однак постає запитання: чи рівноцінні права й обов'язки чоловіка та жінки, які перебувають у цивільному шлюбі, з тими, що виникають у подружжя, яке проживає в зареєстрованому шлюбі?

Фактичні шлюбні відносини (цивільний шлюб) — це відносини жінки та чоловіка, які проживають однією сім’єю та при цьому не є одруженими.

Ознаки «фактичного шлюбу»:

-           особи проживають на одній території

-           особи ведуть спільне господарство

-           особи не реєструють свої відносини в органах державної влади

Дійсно, якщо пара прожила в такому шлюбі рік-два і нажила тільки загальний чайник, проблем не буде. Але якщо шлюб тривав довше, і пара придбала будинок, побутову техніку та автомобіль,  то просто так розійтися буде складніше.

В Україні цивільний шлюб з повним правом можна вважати нормою. У законодавстві ця норма відображена в ст. 74 Сімейного кодексу України де сказано:

«Якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними».

Це означає, що все нажите в цивільному шлюбі буде поділено на тих самих підставах, як і нажите в офіційному шлюбі. Про них говориться в ст. 60 Сімейного кодексу України:

-           майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу);

-           вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Тобто, якщо клієнтка  звернеться до суду, то є великий шанс на розділ майна, купленого в цивільному шлюбі, порівну.

Яке ж майно поділять?

Ділити можна тільки спільне майно, куплене під час спільного проживання. Щоб воно таким вважалося, повинні дотримуватися 2 умови:

-           майно повинно бути куплено в період спільного життя ;

-           бути результатом Вашої  праці, тобто потрібно довести що Ви разом проживали та  вели спільне  домашнє господарство.

Якщо одна з цих умов не виконується або не доводиться, то власність вважається роздільною або спільною частково. Таке майно буде поділено або частками, або дістанеться тільки його власнику.

Яке ж майно не поділять?

-           особисті речі (наприклад, одяг, годинник);

-           речі, подаровані чоловіку чи жінці, або успадковані;

-           майно, набуте до цивільного шлюбу.

Але мусимо Вас попередити, що якщо люди живуть в офіційному шлюбі, у них є свідоцтво про шлюб, і їм легко довести сам факт спільного проживання, то у  цивільному шлюбі довести, що Ви дійсно жили разом буде не так просто.

При зверненні до суду з заявою про встановлення факту проживання однією сім’єю та позовом про поділ майна слід зважати на одну з головних обставин - особи, які перебувають у цивільному шлюбі, не можуть одночасно перебувати в будь-якому іншому шлюбі.

Заява про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу в порядку окремого провадження подається до суду за місцем проживання заявника. Предметом доказування в заяві має бути:

-           спільне проживання чоловіка та жінки однією сім’єю;

-           термін спільного проживання;

-           мета встановлення факту (розподіл спільно набутого майна);

-           відсутність спору.

За подачу такої заяви до суду сплачується судовий збір в розмірі у розмірі 0,2% розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (станом на 2022 рік – 496 грн. 20 коп.)

Позовна заява про поділ майна, набутого за час спільного проживання, пред’являється в суд за місцем проживання відповідача, а у разі, якщо спір виник з приводу нерухомого майна – за місцем знаходження майна або основної його частини.

За подачу такої позовної заяви до суду сплачується судовий збір в розмірі у розмірі 1% від ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (станом на 2022 рік – 992 грн. 40 коп.)

Ще попереджаємо, що  поки буде йти суд, власник майна, тобто той, на кого воно записано, може встигнути його продати або подарувати. І поки справа дійде до розділу, ділити буде вже нічого.

Тому в зв’язку з цим на початку процесу на майно зазвичай накладають арешт, і починати цю процедуру потрібно якомога швидше.

Підсумовуючи все вищевказане, поділ майна, яке було придбано разом з цивільним чоловіком, у випадку коли добровільно ділити він його відмовляється, може бути здійснено у судовому порядку, для цього необхідно також в судовому порядку встановити юридичний факт проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу.

 

            НАГАДУЄМО:

Захистити свої права і свободи Ви можете звернувшись до Бершадського бюро правової допомоги за адресою: м. Бершадь,вул. Героїв України,8, тел. 2-14-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних