Присвячується 260-річчю першої писемної згадки про село Серебрію Джулинської ТГ (частина перша)

Дата: 28.11.2023 08:05
Кількість переглядів: 216

Присвячується 260-річчю першої писемної згадки

про село Серебрію Джулинської ТГ

(частина перша)

Олег САВЛУК

Серебрія у XVIII-XIX століттях

Перша писемна згадка про Серебрію датована 1763 роком і була пов’язана з церковним актом про надання земель. До 1795 року село називалось Серебринка - по імені засновника і першого поселенця – польського шляхтича А. Серебринського, який отримав дозвільну грамоту від власника цих земель – графа Ф.С. Потоцького для поселення тут на пільгових умовах. Пільги пояснювались бажанням графа заселити «безлюдний степ». Адміністративно Серебринка відносилась до Брацлавського воєводства Речі Посполитої.

В документах за 1795 р. село уже назване Серебрією. Зміна назви була пов’язана з переходом подільських земель до Російської імперії. Серебрія згідно ревізької казки (перепису) 1796 р. знаходилась у володінні Потоцьких і була початково віднесена до Ольгопільського повіту Вознесенського намісництва, але уже в 1800 р. задокументована належність села до Гайсинського повіту Подільської губернії. Після А. Серебринського власником села став В.С. Остовський, а з 1826 р. Серебрія перейшла до його сина А.В. Остовського.

Перші поселенці до Серебринки зуміли перетворити безлюдний степ у велелюдне поселення: прихожанами церкви Успіння Пресвятої Богородиці,  освяченої 12.01.1764, були 888 осіб, в тому числі 432 чоловіки і 456 жінок. Усі вони тоді були греко-католиками, добровільно-примусово переведеними у православ’я у 1795 р.. Це були найдавніші селянські родини Серебрії - Баранюки, Войтовські, Волошини, Гульвачуки, Кучери, Лаби, Наконечні, Савлуки, Чубаї, Ярославські. На початку ХІХ століття в селі з’явились Кулеші, Мотузи, Павуки, Пересідлі. Ці люди мали «посєлянскоє званіє», тобто соціальний статус залежних селян, зобов’язаних відробляти панщину і сплачувати подушний податок.

 Зібране зерно селяни возили молоти до водяного млина у сусідню Серединку. Найближчий базар знаходився у містечку Тернівка, працював по неділях через два тижні. Символом змін ХІХ ст. стало відкриття у Серебрії постоялого двору, де можна було перед базаром заночувати, поїсти і змінити коней дешевше, ніж у самій Тернівці.

 За перші сто років існування Серебрії кількість населення дещо скоротилась: у 1860 р. тут проживало 752 особи православного віросповідання.  Важливою подією для мешканців села  стало завершення будівництва і освячення 28.08.1894 нової церкви Пречистої Богородиці, що до сьогодні відзначається як «сільський празник».

Освіта у хліборобській Серебрії  з’явилась з 1860 року, після відкриття тут священником І.М. Подгурським церковно-приходської школи. Відомо, що у 1898 р. вона переїхала в нове приміщення, побудоване за кошти прихожан і Училищної ради.

Скасування кріпосного права у лютому 1861 р. принесло серебрійським селянам особисту свободу та землю в індивідуальну власність. Правда, в наступні десятиліття вони здебільшого втратили економічну складову цього здобутку: до жовтня 1902 р. у Серебрійському сільському товаристві Тернівської волості Гайсинського повіту 74 % господарів  частково чи повністю втратили корінну (отриману в 1861 р.) ділянку землі або розділили її між трьома і більше спадкоємцями.

У другій половині ХІХ століття Серебрія залишалась селом Тернівської волості Гайсинського повіту Подільської губернії.

 

(Далі буде)

 

Авторська адаптація тексту на основі

 історико-генеалогічного дослідження:

Савлук О.А. Серебрійський рід Савлуків.

Вінниця: Вінницька міська друкарня, 2021.

УДК 929.5(477.44) «17/20»

 

 Про автора:

уродженець села 1963 року, історик, краєзнавець,

Відмінник освіти України, директор ДНЗ

«Вінницький ЦПТО переробної промисловості»

http://vcptopp.vn.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних