Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області ІНФОРМУЄ:

Дата: 19.01.2024 11:20
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

 

Профілактика грипу птиці

    Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана  будь-яким  вірусом  грипу A:  субтипів H5 та H7,  або з індексом   внутрішньовенної   патогенності   (IVPI)   для   курчат шеститижневого віку більше 1,2,  або який спричиняє щонайменше 75% летальних  випадків  у  курчат  чотири  -  восьмитижневого   віку, інфікованих внутрішньовенно. Збудник     грипу     птиці    -    PHK-вірус,    за комплементзв'язувальним  антигеном  споріднений  з  вірусом типу A людей і тварин.

Визначені віруси  пташиного  грипу можуть інфікувати людину і
являють значний ризик для її здоров'я.

    Грип птиці характеризується загальним пригніченням,  набряками,  ураженням  респіраторних   органів   та шлунково-кишкового   тракту  та  перебігає  у  виді  епізоотій  та ензоотій.

    Вірус грипу птиці чутливий  до  дії  3%  розчину  їдкого натру, хлорного   вапна,   креоліну,   фенолу.   Віруцидно   діють 2% розчини формальдегіду,  азотної кислоти,  ефіру,  хлороформу та препарати йоду.  Прямі сонячні промені знезаражують вірус протягом 50-55 год., температура +56 град.С - протягом 3 год., +60 град.С - протягом 30 хв., +65-+70 град.С - протягом 2-5 хв.

На інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8-20  днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - понад 2 роки.

До  грипу  сприйнятлива  домашня,  синантропна  та  дика перелітна птиця.

     Джерелом  інфекції є хвора і перехворіла птиця,  а також
водоплавна птиця без клінічних  ознак  захворювання.  Дикі  качки,
крячки,  лебеді,  чайки та інші види перелітної птиці,  чутливі до вірусу  грипу  птиці,  є  переносниками  інфекції   та   природним резервуаром інфекції.

 Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця,  тушки,  пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал,  комахи,  пухоїди, синантропні птахи, дика   перелітна   птиця,   гризуни.   Проте інфікування  птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.

 Вірус виділяється у  навколишнє  середовище  зі  слиною, носовим   секретом   і  послідом.  Вірусоносійство  у  птиці,  яка перехворіла, триває 2-3 місяці та більше.

 Інкубаційний період у птиці триває 1-7 днів.  В окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше.

     Клінічні  ознаки грипу птиці є мінливими і залежать від
вірулентності вірусу,  виду птиці,  віку, статі, супутніх хвороб і
навколишнього середовища тощо.

     Клінічні ознаки у курей різноманітні:  від слабовиражених  до
гострого  перебігу,  з  високою  смертністю  без проявів будь-яких
симптомів  або  з  мінімальними  ознаками  депресії;   відсутність
апетиту,  раптова загибель великої кількості птиці у стаді;  хвора
птиця сидить  або  стоїть  у  напівкоматозному  стані  з  опущеною
головою. При   цьому   загибель   птиці   досягає  80-100%.  Кури,
інфіковані вірусом пташиного грипу,  несуть яйця без шкаралупи і з
часом  припиняють  яйцекладку.  Хвороба супроводжується депресією,
втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї,
ціанотичністю слизових оболонок,  гребінця та сережок,  водянистим
проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.

 

Профілактичні заходи з біобезпеки

 

     З  метою  забезпечення  епізоотичного   благополуччя   у птахогосподарствах необхідно постійно здійснювати:

     нагляд за клінічним станом птиці;

     контроль та оцінку  загрози,  що  може  виникнути  від  диких
перелітних  та  синантропних птахів,  щодо будь-якого вірусу грипу птиці;

     Для профілактики захворювання птиці на грип керівники та
спеціалісти  птахогосподарств   зобов'язані   виконувати   вимоги,
передбачені  Ветеринарно-санітарними  правилами  для птахівницьких
господарств і вимогами до їх проектування,  затвердженими  наказом
Головного  державного інспектора ветеринарної медицини України від
03.07.2001 N 53,
зареєстрованими в Міністерстві юстиції    України   05.07.2001   за   N   565/5756,   та   іншими нормативно-правовими актами.

     здійснювати господарські    та    ветеринарні   заходи,   які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

     виконувати вказівки  спеціалістів  ветеринарної  медицини  та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та  боротьби з грипом птиці;

     повідомляти спеціалістів  ветеринарної   медицини   про   всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку.

     Керівники та спеціалісти   ветеринарної   медицини птахогосподарств організовують захист господарства  від  занесення вірусу  грипу  птиці  та  його розповсюдження у господарстві та за його межами.

     Для цього необхідно:

     завозити інкубаційні яйця,  добовий/ремонтний молодняк тільки з  територій  та  господарств,  благополучних  щодо грипу та інших інфекційних захворювань;

     проводити інкубацію  завезених  яєць в окремому інкубаторії в умовах надійної ізоляції від інкубаційних яєць,  одержаних у цьому господарстві;

     не допускати   змішування   в   інкубаційних   та    вивідних інкубаторах яєць, доставлених з різних господарств;

     проводити дезінфекцію інкубаційних  яєць  перед  закладкою  в інкубатор відповідно  до вимог Інструкції з проведення санітарної обробки  -  дезінфекції,  дезінсекції  та   дератизації   об'єктів птахівництва,   затвердженої   наказом   Державного   департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики  України  від 20.06.2007  N  69,  зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 13.07.2007 за N 813/14080;

     вирощувати ремонтний  молодняк ізольовано від дорослої птиці, дотримуватися термінів  міжциклових  профілактичних  перерв  перед посадкою   кожної   наступної   партії   птиці,  проводити  якісну підготовку  приміщень   до   посадки   наступної   партії   птиці, підтримувати ветеринарно-санітарні вимоги в пташниках, інкубаторії та   інших   виробничих   приміщеннях;    організовувати    роботу птахогосподарств у закритому режимі, підтримувати у робочому стані
ветеринарно-санітарні   об'єкти    (дезбар'єри,    санпропускники, дезкилими тощо).

     Керівники   та   спеціалісти    ветеринарної    медицини птахогосподарств   повинні  періодично  організовувати  проведення аерозольної дезінфекції приміщень,  не звільняючи  їх  від  птиці, відповідно   до   вимог   Інструкції   з   проведення   санітарної обробки  -   дезінфекції,  дезінсекції  та  дератизації  об'єктів птахівництва розчином молочної кислоти,  резорцину, йодтриетиленгліколю чи іншими дозволеними в  Україні  деззасобами, рекомендованими для цієї мети.

     У  птахогосподарстві  необхідно організовувати постійні заходи,  направлені  на   знищення   гризунів,   ектопаразитів   і недопущення  залітання  диких,  синантропних  птахів  у  пташники, кормоцехи тощо.

     Трупи  птиці,  відходи  інкубації  утилізують  (у  разі відсутності  клінічного  прояву  хвороби) у спеціально обладнаному цеху   утилізації.   При   цьому   необхідно   забезпечити   повне знезараження відходів інкубації.

     При відсутності обладнаного цеху утилізації  трупи  птиці  та
відходи  інкубації знищують шляхом спалювання або утилізують іншим
способом.

     Послід складують на спеціальних ізольованих майданчиках з подальшим його знезаражуванням біотермічним або іншими методами.

     Транспорт  і тару,  які використовували для перевезення курчат,   відходів   інкубації,   дезінфікують    після    кожного використання або, якщо дезінфекція тари неможлива, її спалюють.

 

Вимоги з дотримання закритого режиму та

ветеринарно-санітарних правил в птахогосподарствах.
 

     1. Спеціалізовані птахівничі господарства працюють у режимі підприємств  закритого  типу.   Категорично   забороняється   вхід сторонніх  осіб  у  виробничі зони,  а також в'їзд будь-якого виду транспорту, не пов'язаного з обслуговуванням господарства.

     Обслуговувальному персоналу  дозволяється  вхід  на територію птахівничого  господарства  тільки  через   ветеринарно-санітарний пропускник,   а   в'їзд  транспорту   -   через   постійно  діюче дезінфекційно-промивальне приміщення (дезбар'єр).

     Усі інші входи у  виробничі  зони  птахівничого  господарства
(ферми) повинні бути постійно закриті.

     2. Перед входом на територію виробничої зони всі працівники
зобов'язані у ветеринарно-санітарному пропускнику зняти і залишити в   гардеробній   (у   шафі,  закріпленій  за  кожним  працівником виробничої зони) одяг,  взуття і одягнути чистий спецодяг і  взути спецвзуття. Кожен працівник повинен бути забезпечений не менше ніж двома  комплектами  спецодягу  і  спецвзуття  (або  спецодягом   і спецвзуттям  одноразового  використання).  Після закінчення роботи спецодяг зняти,  одягнути свій одяг і взутися.  Прання спецодягу і чистка  спецвзуття  повинні  проводитись  у  спеціально  виділених приміщеннях або централізовано на  спеціалізованих  підприємствах.
Виходити  в  спецодязі  і спецвзутті,  а також виносити їх за межі птахівничої зони категорично  забороняється.  До  і  після  роботи працівники господарства повинні приймати душ.

     Примітка. Повторне    використання     одноразового     одягу забороняється. 

     3. Відвідування    птахівничого   господарства   сторонніми особами  допускається   тільки   з   дозволу   головного   лікаря ветеринарної  медицини  господарства.  Ці особи зобов'язані пройти санітарну обробку у ветеринарно-санітарному пропускнику,  одягнути спецодяг  і  взути  спецвзуття.  З  цією  метою  в  санпропускнику зберігається спеціальний резерв одягу (халатів) і взуття.

     Усім особам, крім обслуговувального персоналу, що заходять на
територію  виробничої  зони,  категорично забороняється заходити у
виробничі приміщення, контактувати з птицею і кормами.

     Паління у  цехах  господарства  і  на  території заборонено і здійснюється тільки у спеціально відведених місцях.  Приймання їжі проводиться  у  спеціально  відведених  місцях  (кімнатах),  або в адміністративно-господарських  приміщеннях  обладнується   їдальня (пункт   харчування   тощо)   з   дотриманням  відповідних  чинних будівельних і санітарних норм.

     4. При  вході  в пташники,  інкубаторій,  забійні і кормові цехи,  склади та інші приміщення для дезінфекції взуття обладнують дезінфекційні  ванни  (спеціально  зацементовані ями) або ящики на всю ширину  проходу  довжиною  1,6  м,  які  регулярно  заповнюють дезінфекційними розчинами, або спеціальні дезкилими.

     5. У   кожному    птахівничому    приміщенні,    кормоцеху, кормоскладі,   зерносховищі   та   інших  об'єктах  вікна,  двері, вентиляційні отвори обладнують рамами  з  сіткою  для  запобігання залітанню  диких  птахів,  появи бродячих тварин.  Необхідно також вести постійну боротьбу з мишоподібними  гризунами  та  шкідливими комахами (згідно з діючими інструкціями та настановами).

     6. Для  запобігання   занесенню   збудників   інфекції   на територію  птахофабрик  (ферм) і господарств різних форм власності робітникам та службовцям цих господарств  забороняється  придбання птиці   в   інших   господарствах   і   на  ринку  для  особистого користування.

     Рекомендується продавати   робітникам   та   службовцям   для утримання в особистому господарстві добовий і підрощений  молодняк з поголів'я птиці господарства, де вони працюють.

     7. Комплектування батьківського стада птицею  здійснюють  з одного  джерела  -  племінного  птахівничого господарства (ферми), благополучного  щодо  заразних  хвороб  птиці,  шляхом   придбання інкубаційних   яєць   або   добового  молодняку,  що  вирощують  у господарстві ізольовано від молодняку промислового стада.

     8. Комплектування   промислових   стад   здійснюють  шляхом відтворення власного батьківського поголів'я.

     Господарствам дозволяється   комплектувати  промислові  стада
птиці шляхом завезення підрощеного  молодняку  зі  спеціалізованих
господарств, благополучних щодо заразних хвороб птиці.

     9. Інкубаційні яйця і птиця  приймаються  господарством  на підставі     документів,     що     підтверджують     благополуччя господарства-постачальника  щодо  інфекційних  хвороб   птиці,   з указівкою  дати  дослідження  птиці  на туберкульоз,  мікоплазмоз, пулороз,  лейкоз та інші,  а також  дати  вакцинації  птиці  проти хвороби    Ньюкасла    та   інших   хвороб   згідно   зі   схемами вакцинопрофілактики.

     10. Тару  для  перевезення  птиці,  яєць  і  м'яса маркують трафаретом господарства.  Устаткування, інвентар, спецодяг, взуття та   інші   предмети  маркують  і  закріплюють  за  кожним  цехом, пташником,  залом.  Передавати зазначені предмети  з  одного  цеху (пташника,  залу)  до  іншого  забороняється.  Зворотну  тару,  що надходить  у  господарство,   обов'язково   піддають   механічному очищенню,  мийці,  дезінфекції  і  тільки  після цього завозять на
виробничу територію господарства.

     У племінних    птахівничих    господарствах   при   пакуванні інкубаційних  яєць  для   реалізації   категорично   забороняється використання  тари,  яка  була  в  ужитку  (картонних  коробок  та прокладок).

     11. Для    обслуговування   птиці   закріплюють   постійний персонал, який обов'язково пройшов медичне обстеження і відповідну зоотехнічну і ветеринарну підготовку.

     12. З метою створення імунної зони навколо птахогосподарств птицю  всіх  категорій  господарств  (у  радіусі  не  менше  5 км) щеплюють  проти  інфекційних  хвороб  та  проводять  інші  обробки відповідно до плану протиепізоотичних заходів даного господарства.

     13. Для кожного цеху (ферми) мають бути розроблені  правила внутрішнього    розпорядку    і    вивішені    календарний    план ветеринарно-санітарних заходів і денний розпорядок щодо догляду за птицею.

     14. Територію птахівничих господарств постійно  підтримують у   чистоті.   Біля   кожного   приміщення  (пташника)  обладнують відповідні  ємкості   для   посліду,   сміття,   які   спеціальним транспортом,  закріпленим  за  даною зоною,  щодн відвозять у цех переробки  на  пудрет  або  в  послідосховища  для   біотермічного знезаражування.  Вивезення  посліду  на  поля  без  знезаражування забороняється.

      15. З  метою  дотримання особистої гігієни обслуговувальним персоналом  у  кожному  птахівничому  приміщенні  необхідно   мати вмивальник,  аптечку  і  посудину  з  дезінфекційною  рідиною,  із зазначенням дати приготування.

     16. Для профілактики заразних хвороб (хвороби  Ньюкасла  та інші),  крім  загальних ветеринарно-санітарних заходів,  проводять вакцинацію птиці згідно із затвердженими  схемами,  з  урахуванням епізоотичного стану господарства і навколишніх населених пунктів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних