АГРАРІЇ – БДЖОЛИ - ЕКОЛОГІЯ

Дата: 28.03.2024 09:52
Кількість переглядів: 38

 

20 березня 2024 року в Джулинській громаді відбулась нарада,  мета якої - налагодження дієвого діалогу між аграріями та пасічниками задля запобігання випадкам отруєння бджіл, внаслідок застосування пестицидів.

Учасники зустрічі обговорили питання про алгоритм дій для запобігання випадкам масового отруєння бджіл, мінімізації кількості випадків, пов’язаних із загибеллю бджіл у період обробітку сільськогосподарських культур засобами захисту рослин, ветеринарно-санітарний нагляд у пасічництві.

Про основні вимоги щодо безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів доповіла провідний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Рутковська Лариса.

Також пасічникам було наголошено на обов’язковій реєстрації пасік та своєчасному інформуванні органів місцевого самоврядування і користувачів сільськогосподарських угідь про місце розміщення своїх пасік. Про це розповіла головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Гайсинського районного управління ГУ управління   Держпродспоживслужби у Вінницькій області Охріменко Тетяна. Особливу увагу було акцентовано на те, що суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 - ти кілометрів від оброблюваних площ.

Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити суб’єкта господарювання, Держпродспоживслужбу, орган місцевого самоврядування та звернутися до них із заявою, також звернутися до національної поліції. Після цього проводиться невідкладне обстеження пасіки комісією, складання акту та відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів. Налагодження конструктивної співпраці пасічників, аграріїв та органів влади стане запорукою успішного розвитку бджільництва.

Також  учасників зустрічі було поінформовані про те, що при Джулинській громаді функціонує  постійно діюча комісія з питань бджільництва, попередження та фіксації фактів масового отруєння бджіл, до складу яких входять фахівці Держпродспоживслужби, правоохоронці, представники органів місцевого самоврядування, які мають встановлювати факти загибелі бджіл, у тому числі ініціювати питання щодо покарання за неконтрольоване використання пестицидів  за отруєння бджіл.

Під час роботи наради – семінару між учасниками відбувся конструктивний обмін думками та інформацією.

Пасічникам, сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам необхідно зрозуміти, що дотримання кожним з них цих правил і прояв взаємоповаги та діалогу є гарантом плідної співпраці між ними, що не лише забезпечить збереження бджіл, а й принесе користь обом сторонам.

Тож, закликаємо пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю поставитися до вирішення проблемного питання і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Перший заступник сільського голови          Ніна КРАВЕЦЬ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних