На Вінниччині триває робота щодо контролю і профілактики захворюваності на туберкульоз

Дата: 28.03.2024 16:07
Кількість переглядів: 44

Фото без описуБерезень - місяць підвищеної обізнаності про туберкульоз.

Це захворювання нікуди не зникло. Враховуючи ризик збільшення випадків туберкульозу в умовах війни, профілактика цього захворювання в Україні є надважливою.

Про це йшлося на нараді з питань удосконалення медичної допомоги при туберкульозі, яка пройшла в Міністерстві охорони здоров’я України за участі фахівців Центру громадського здоров’я, керівників департаментів охорони здоров’я та регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

У нараді взяли участь: директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна та керівник обласного фтизіопульмонологічного центру Олександр Служивий.

Під час наради відзначили, що до профілактичної роботи мають активно долучитися обласні центри контролю і профілактики хвороб та сімейні лікарі. Саме сімейні лікарі - це ті медики, до яких пацієнт звертається першочергово.  У них він має отримати усю необхідну інформацію, пройти скринінгове анкетування та отримати направлення на рентген.

Попри пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення, Україна досягла прогресу у лікуванні захворювання, завдяки впровадженню низки сучасних підходів для подолання туберкульозу. На безоплатній основі для пацієнтів доступні інноваційні методи діагностики, короткі режими лікування, пріоритет амбулаторної моделі лікування з можливістю для пацієнтів продовжувати життя без ізоляції у фтизіопульмонологічному центрі.

З 2025 року планується ввести в Програму медичних гарантій, по первинній допомозі, профілактику й амбулаторне лікування туберкульозу, як обов’язковий пункт договору НСЗУ з ЦПМСД, а не як окремий пакет. Це унеможливить ризики небажання первинки займатись проблемами туберкульозу серед своїх пацієнтів.

«Одним з інноваційних методів виявлення ТБ-інфекції (або латентної ТБ-інфекції — ЛТБІ), що рекомендовані ВООЗ та тільки розпочинають масштабно впроваджуватись в Україні в межах державних ініціатив, є тести на визначення вивільнення гамма-інтерферону (квантиферонові тести). Минулого року наша область увійшла до пілотних областей де впроваджували на базі регіональних центрів контролю та профілактики хвороб діагностику за допомоги цих тестів». – зазначають у профільному департаменті ОВА.

На Вінниччині є 10 лабораторій, які здійснюють молекулярно-генетичну детекцію туберкульозу: апарати працюють у кожній з районних лікарень: Гайсинська, Жмеринська, Могилів-Подільська, Тульчинська, Хмільницька, а також у міських лікарнях Іллінців, Калинівки, Козятина, Бершаді, та в обласному клінічному фтизіопульмонологічному центрі.

Також у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації ОВА додають, що у 2023 році на території регіону зареєстровано 797 нових випадків туберкульозу, це на 132 більше ніж у 2022 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних