Зупинимо насильство над дітьми

Дата: 19.07.2024 10:29
Кількість переглядів: 45

Фото без описуНавіть попри війну, питання насильства в сім’ї не втратило своєї актуальності. Війна ще більше загострила проблеми людей, які були й до цього. Життя у постійному стресі, в одному приміщенні та залежність один від одного партнерів, нерідко зумовлює випадки виникнення домашнього насильства. Адже насильство однієї людини над іншою у сімейних відносинах може мати приховані форми.  

В Україні значну проблему становить домашнє насильство, до якого, згідно з українським законодавством, належить: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство.

Усі види насильства небезпечні, тому що будь - який з них може привести до розладів психічного здоров’я або навіть до смерті дорослої особи або дитини.

Жорстоке поводження з дітьми і зневага їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоров'я, розвитку і соціалізації дитини.

Дитиною, яка постраждала від домашнього насильства, є особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства або стала свідком (очевидцем) такого насильства.

Жодна дитина не повинна піддаватися тортурам, зростати у жорстокості, в атмосфері нелюдяності чи приниженні. Покарання та поводження з дитиною не повинно принижувати її людську гідність.   

Надати допомогу постраждалим дітям зобов’язані їхні батьки, інші законні представники, а якщо зазначені особи є кривдниками або ухиляються від захисту прав та інтересів дитини - органи опіки та піклування, у тому числі за зверненням родичів дитини (баби, діда, повнолітніх брата або сестри, мачухи або вітчима).

Якщо у зв’язку із вчиненням домашнього насильства стосовно дитини вона не може проживати із своїми батьками, іншими законними представниками, на час подолання причин і наслідків домашнього насильства дитина може бути влаштована до родичів, у сім’ю патронатного вихователя, до центру соціально-психологічної реабілітації дітей, інших установ для дітей, в яких створені належні умови для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини відповідно до її потреб.

Щоб уникнути емоційного та психологічного насильства, спілкування з дитиною має складатися на принципах взаємної поваги, терпимості до дитячих невдач, відсутності байдужості при спілкуванні з дитиною. Основними факторами, що впливають на зростання насильства в сім’ї по відношенню до дітей, є: розлучення батьків, пристрасть батьків до алкоголю або наркотиків, низький рівень освіти батьків, сімейні конфлікти, бідність і безробіття, неповні сім’ї, великі сім’ї, соціальні ізоляції сімей. Серед дітей, які виросли в таких сім’ях і піддавались насильству, поширені різного роду відхилення, вони ростуть замкненими і невпевненими в собі і їм важко знайти своє місце в суспільстві, також серед них дуже високий рівень злочинності.

Захист прав та законних інтересів дітей в Україні регламентує Конституція України, норми якої визначають та гарантують охорону і захист прав дітей у нашій державі. У статті 52 Конституції вказано, що діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

Служба у справах дітей Джулинської сільської ради наголошує, що дитина вправі особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, центру надання соціальних послуг, центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, а також інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних