ГАЙСИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА ЛІКАРНЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ІНФОРМУЄ :
За повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом липня 2024 року зафіксовано спалахи Африканської чуми свиней :
03.07.2024р. - ТОВ АФ «Миколаївка» с.Миколаївка , Прилуцького району , Чернігівської області ;
05.07.2024р. - ПП «Надь» с.Грицини , Сумського району , Сумської області ;
10.07.2024р. - ТОВ «Великокісницьке» с.Велика Кісниця ,Могилів-Подільського району , Вінницької області ;
09.07.2024р - Дігтярівський ПАЛ , с.Дігтярі , Прилуцького району , Чернігівської області ;
22.07.2024р - СФГ «Урожай» , с.Василівка , Роменського району , Сумської області ;
26.07.2024р. - с.Орлик , Полтавського району , Полтавської області ;
26.07.2024р - ДУ «Менська виправна колонія» с. Макошине , Корюківського району , Чернігівської області ;
29.07.2024р.- філія «Кагарлицька (№115) с.Зікрачі , Обухівський район , Київської області .
В усіх неблагополучних пунктах вживаються заходи відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней , затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017р. №111
Африканська чума свиней (АЧС) - особливо небезпечна висококонтагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності.
На АЧС хворіють тільки свині.
Підкреслюємо: для людини африканська чума свиней - не є небезпечною. В світі не зареєстровано жодного випадку захворювання людей на цю хворобу.
Гине до 100% захворілих свиней.
Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей.
Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями.
Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров).
Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42оС, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно- фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, виробляти утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купувати живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або представникам місцевої влади ;
- не допускати відвідування особистих подвір'їв сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Державною ветеринарною службою району з інших регіонів.
ПАМ'ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій - спрямоване на попередження заносу АЧС на територію Ваших подвір’їв та запобігання економічних збитків.