Обережно: отруйні гриби!
Щороку реєструються випадки харчових отруєнь, що викликані неїстівними грибами, часто з трагічними наслідками та їх кількість зростає.
За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом 6 місяців поточного року було зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами із 7 потерпілими, серед них – одна дитина. Також, з липня по сьогоднішній день статистика поповнилась ще шістьма випадками. У Вінниці – 2, у Могилів-Подільській територіальній громаді – 4 та у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській і Хмільницькій територіальних громадах – по 1 випадку. Станом на 16.10.24 року зареєстровано 41 випадок.
У зв’язку з цим Держпродспоживслужба вкотре застерігає.
Гриби – це дарунок лісу, але досить цікавий, оскільки є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основними причинами отруєння є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання їстівних грибів, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас, старих або зіпсованих їстівних грибів, таких, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. В той же час треба враховувати й той факт, що гриби погано перетравлюються. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку доцільно утримуватися від їх вживання. Не можна вживати грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.
Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності .
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та сану здоров’я потерпілого, кількості вжитих грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть може настати через 5-10 днів після отруєння.
У зв’язку з початком грибного сезону Держпродспоживслужба наполегливо рекомендує:
- відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в закладах торгівлі;
- не вживати гриби в сирому вигляді, не збирати та не їсти переспілі або дуже молоді, в’ялі, червиві, зіпсовані і пошкоджені гриби;
- піддавати гриби термічній обробці в день збору;
- не купувати гриби на стихійних ринках, у продавців на автошляхах, автовокзалах, залізничних вокзалах.;
- збирати дикорослі гриби лише ті, про які точно відомо, що вони їстівні, утримуватися від збирання невідомих та сумнівних грибів;
- не збирати гриби в посадках, парках, уздовж автомобільних доріг і залізниць, на промислових пустирях;
- остерігатися пластинчатих грибів.
При перших ознаках отруєння (біль у животі, пронос, нудота, блювота) необхідно терміново викликати швидку медичну допомогу. Більшість смертельних випадків пов’язані з запізнілим зверненням за медичною допомогою. До приїзду карети швидкої допомоги максимально швидко звільнити шлунок від отрути: дати випити потерпілому декілька склянок води (кип’яченої), викликати в нього блювоту, і коли промивні води стануть чистими – дати активоване вугілля ( у розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги).
Пам’ятайте! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння, а отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Не займайтесь самолікуванням!
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!