Джулинська територіальна громада
Гайсинський район, Вінницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Памятка щодо профілактики отруєнь грибами

Дата: 29.10.2024 16:50
Кількість переглядів: 42

Фото без описуРозпочався осінній грибний сезон. Зараз  у лісах з'явилася величезна кількість найрізноманітніших грибів - як їстівних, так і не дуже.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді  - й смерті. Отруєння

організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації

(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Щоб запобігти отруєння грибами,  рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині. Дотримуйтесь, будь ласка їх!

  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Значна кількість грибів, які досі вважатись їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
  • Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж - алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних