Профілактика холери
Повномасштабна війна та зруйнована інфраструктура у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, як-от холери. Без належного лікування холера може призвести важких ускладнень та навіть до смерті.
Холера поширюється шляхом споживання води, молюсків або інших продуктів харчування, заражених екскрементами людей із симптомною або безсимптомною інфекцією. Домашні контакти пацієнтів із холерою мають високий ризик інфікування, яке, ймовірно, відбувається через спільні джерела зараженої їжі та води. Передача від людини відбувається з меншою ймовірністю, оскільки для передачі інфекції потрібна велика кількість мікроорганізмів.
Джерелом інфекції є хвора людина або віброносій, яка є переносником шкідливих бактерій – вібріонів.
Холерний вібріон може тривалий час жити у воді, або на продуктах протягом 2-5 днів при кімнатній температурі, на овочах та фруктах впродовж 8 годин. Найдовше бактерії жити у морській воді – від двох тижнів, та у кишківнику окремих морських та річкових риб впродовж декількох місяців.
Основні симптоми холери:
- Діарея та часті походи в туалет від 10 разів на добу, що призводить до зневоднення та згущення крові.
- Судоми м'язів, які з'являються через втрату мікроелементів після зневоднення.
- Різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ і вушних раковин.
- Холодна шкіра при нормальній або навіть заниженій температурі тіла.
- Погіршення стану шкіри, що супроводжується втратою пружності, вона легко збирається в складки та довго розправляється, а руки та ноги стають зморшкуваті.
- Задишка та різка слабкість.
За найменших симптомів необхідно одразу звертатись до лікаря, адже холера може бути смертельно небезпечно. При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Епідемія холери може розпочатися у містах, де проходять активні бойові дії, бо зараження відбувається через брудну воду. Але в Україні достатньо ресурсів, аби не допустити цього. В Україні достатньо сильна матеріально-технічна, організаційна і навіть юридична база. Є чіткі системи епідеміологічного нагляду і моніторингу за холерою. Є відповідні накази, які рейтингують регіони країни за трьома группами.
Оскільки холері притаманний літній період, тому дослідження проводять з 1 травня.
Епідеміологічний забір зразків здійснюють:
- з поверхневих водойм;
- з місць рекреації, річок та водозабору;
- питної води.
Такий моніторинг на території нашої громади проводиться Бершадським відділенням ВСП Гайсинський РВ ДУ «ВОЦКПХ МОЗ».
За рахунок системи епідеміологічного нагляду навіть один випадок холери буде доволі швидко діагностований, і запуститься система реагування, яка дозволить його локалізувати.
Холера може бути більше заносною або точковою, тобто не є притаманною для всієї території держави. Вона є ендемічною в частинах Азії, Близького Сходу, Африки, Південної та Центральної Америки, а також північного узбережжя Мексиканської затоки Сполучених Штатів Америки.
Випадки холери в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007, 2011 роках.
У 1998 році у Донецькій області (2 випадки) та в Криму (1), у 1999 році у Дніпропетровській (2), Донецькій (4) Запорізькій (3) та Одеській (1) областях.
У 2007 році у м. Суми (1) та 2011 році у Донецькій області зареєстровано – 33 випадки холери.
Ситуація може бути критичною на непідконтрольних Україні територіях, тому що немає доступу до інформації та даних моніторингу.
Для надзвичайних ситуацій в Україні є певний запас вакцини проти холери. Вона має високу ефективність – близько 85%.
Як убезпечити себе від зараження холерою?
✅ Кип'ятити воду, у такому випадку холерні бактерії помирають за хвилину.
✅ Ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, а також після відвідування туалету.
✅ Слідкувати за якістю продуктів, не вживати їх, якщо вони сумнівного походження.
✅ Перед вживанням обов'язково мити фрукти та овочі, якщо є сумніви не вживати їх без термічної обробки.
✅ Ретельно просмажувати та проварювати їжу перед вживанням.
Бершадське відділення ВСП Гайсинський РВ ДУ «ВОЦКПХ МОЗ»